Milanović: Ustaštvo ne smije imati mjesta u današnjoj Hrvatskoj
Zoran Milanović

Predsjednik Hrvatske kritikovao Vladu te zemlje

Milanović: Ustaštvo ne smije imati mjesta u današnjoj Hrvatskoj

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović oštro je danas kritikovao Vladu premijera Andreja Plenkovića, zbog ustaškog pozdrava, obilježja i ustaških pjesama uoči i na koncertu Marka Perkovića Tompsona u Imotskom

On je poručio da ustaštvo ne smije imati mjesta u današnjoj demokratskoj Hrvatskoj, te da ne smiju proći bez sankcija i reakcija državnih institucija.

"Ustaški pozdravi, obilježja i pjesme koje nedvosmisleno slave režim tzv. NDH-a što se sinoć na žalost moglo vidjeti i čuti u Imotskom, prije i tokom jednog koncerta – nemaju i ne smiju imati mjesta u današnjoj, demokratskoj Republici Hrvatskoj! I ne smiju dobiti pravo javnosti bez sankcija, pogotovo ne smiju ostati bez reakcije državnih institucija koje su zadužene za javni red i mir, za poštovanje zakona", napisao je Milanović na Fejsbuku.

On je naveo da je „zahvaljujući Vladi Andreja Plenkovića, ustaški pozdrav dobio dvostruke konotacije, a zapravo su tako otvorena vrata svima onima koji žele zloupotrijebiti uspomenu na hrvatske branitelje iz Domovinskog rata“.

"U danima ponosa i slave, kada obilježavamo veličanstvenu pobjedu u Oluji i slobodu koju su nam donijeli hrvatski branitelji, žalosno je gledati kako pojedinci i grupe nepromišljeno i za Hrvatsku štetno opet bacaju u sijenku junake Domovinskog rata kojima se divimo, a promovišu one prodavače hrvatske zemlje iz daleke prošlosti kojih se moramo sramiti. Tzv. NDH nema veze s modernom i suvjerenom Republikom Hrvatskom i naša je dužnost svima koji to ne razumiju ponavljati istinu o prošlosti, u interesu hrvatske budućnosti", napisao je Milanović.

Uoči i tokom sinoćnjeg koncerta Marka Perkovića Tompsona, Mate Bulića i Dražena Zečića u Imotskom, uz bakljadu su pjevane ustaške pjesme, uzvikivan je ustaški pozdrav ‘za dom spremni“ i viorile su se zastave HOS-a.

Sa razglasa na ulicama i u kafićima čula se ustaška budnica, kao i „Evo zore, evo dana“, nekima poznata i kao „Jure i Boban“. Uz to, neko je spomenik pjesnika Tina Ujevića zagrnuo zastavom HOS-a i stavio mu šešir, objavio je regionalni portal Dalmacija njuz.

Inače, koncertu Tompsona, prisustvovalo je nekoliko ministara u Vladi Andreja Plenkovića, među kojima, ministar zdravlja Vili Beroš i potpredsjednik Vlade i minstar odbrane Ivan Anušić, koji su bili sa suprugama i prijateljima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.