IJZ poziva na oprez: Raste broj inficiranih korona virusom
Institut za javno zdravlje

IJZ poziva na oprez: Raste broj inficiranih korona virusom

Iako smo mislili da je pandemija kovid 19 iza nas, broj infekcija ovim virusom opet se povećava širom svijeta, te postoji rizik od pojavljivanja novih mutacija, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Porast broja slučajeva zaraženih kovidom, bilježi se i u Crnoj Gori, kažu u Institutu za javno zdravlje, te pozivaju na oprez i odgovornost

Unazad dva mjeseca, u Crnoj Gori se bilježi značajan porast broja slučajeva inficiranih kovidom 19. A da je stanje mnogo ozbiljnije i brojke veće, od zvaničnih, ocjenjuje za Gradsku dr Darinka Marković, epidemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

“Tokom juna mjeseca smo imali registrovanih 121 slučaj, a tokom jula od 5000 testiranih u privatnim i javnim zdravstvenim ustanovama bilo je potvrđeno 629 potvrđenih laboratorijskih slučajeva. Od početka avgusta do danas takođe bilježimo porast. Od januara 2024. imali smo 8 prijavljenih smrtnih slučajeva koji se dovode u vezu sa infelkcijom SARS COV 2, koji su, prema procjeni kliničara, nastupili uslijed kovida 19“, kazala je Marković za Gradsku RTV.

No, iako je inficiranih sve više, IJZCG nema dokaze o registrovanim težim formama bolesti, navodi Marković i dodaje da je virus SARS COV ipak opasan za starije od 65 godina, te one sa hroničnim oboljenjima i smanjenim imunskim odgovorom. Simptomi su blagi ili srednje teški.

“A to su povišena tjelesna temperatura, kašalj, bolovi u mišićima, zglobovima i svi ti simptomi će trajati par dana“, istakla je Marković.

U domovima zdravlja su dostupni brzi antigeni testovi. Što prije se testirati, sačuvati ukućane i ostale građane, izbjegavati kolektivna okupljanja, nositi maske, redovno provjetravati prostorije, te provoditi što više vremena na otvorenom, prije svega vakcinacija, preporuke su IJZCG u cilju zaštite od infekcije kovidom 19.

“Podaci našeg sistema zasnovanog na analizama u 84 zemlje pokazuju da je procenat pozitivnih SARS COV 2, rastao tokom poslednjih nedjelja. Pozitivnost testova je iznad deset procenata, dok je u Evropi iznad 20%. Poslednjih mjeseci mnoge zemlje su iskusile nagli porast kovida 19, uključujući i Olimpijske igre gdje je najmanje 40 sportista bilo pozitivno“, saopštili su iz SZO.

Dok SZO širom svijeta poziva vlade da pojačaju kampanje vakcinacije, u Institutu za javno zdravlje Crne Gore upućuju apel građanima da ne izgube svijest o ozbiljnosti kovid 19 virusa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.