Murić: Olimpijske igre kao motiv za transfobiju, nacionalizam i dezinformacije

Murić: Olimpijske igre kao motiv za transfobiju, nacionalizam i dezinformacije

''Da ne bude sve samo o transfobiji, pobrinuo se nacionalizam. Tako je crnogorskim vaterpolistima montirana trobojka, a veliki trijumf Novaka Đokovića zloupotrijebljen da se pokaže kako je Zapad truo a mi baš super'', navodi Murić

Od momenta kad je u Parizu počela ceremonija otvaranja Olimpijskih igara otvorena je sezona plasiranja potpunih izmišljotina o Olimpijadi i svemu što je okružuje, prije svega su targetirane trans osobe, koje zapravo nisu ni učestvovale na igrama, navodi se u saopštenju glavnog i odgovornog urednika Raskrinkavanja Darvina Murića.

“Scene sa otvaranja dale su znak dežurnim teoretičarima zavjere, pomognutim konzervatitvnim medijima, da u sve pokušaju ugurati nekakvu nepostojeću „džender ideologiju“.

Tako transfobnim pojedincima koji brane prodicu, pol, rod ili šta već, nije problem da kroz fotošop edituju međunožje Lije Tomas (nekad Vil Tomas) koja nije ni učestvovala na OI, i da tako fotošopovano međunožje šire internetom”, saopštio je Murić.

Isto tako su, dodaje, video iz 2022. predstavili kao protest protiv scena na otvaranju igara, koji ama baš nikakve veze nije imao sa Olimpijadom.

“A onda je Imane Kelif ušla u ring i protivnicu iz Italije, Anđelu Karini, bukvalno prosula. Tada je krenula opšta uzbuna. Od regionalnih javnih servisa, preko regionalnih sportskih kanala, pa sve do najsitnijih lokalnih portala i pojedinaca na svijetu odjeknulo je da je Alžirka zapravo Alžirac i da tuče žene uz obavezno pitanje – đe su i šta rade feministkinje sad? Uzalud je bilo objašnjavanje da je Imane biološka žena, da nije transrodna osoba, da postoje osobe sa XY hromozomima, da je potpuno pristrasnom odlukom diskvalifikovana sa Svjetskog prvenstva u boksu, da su protivnice znala da je pretuku kao i ona njih, kako to biva u boksu…”, navodi Murić.

I sada, kada je Imane već kući ponijela zasluženu zlatnu medalju, na mrežama možete naći bezbroj tvrdnji kako je ona muško.

“Da ne bude sve samo o transfobiji, pobrinuo se nacionalizam. Tako je crnogorskim vaterpolistima montirana trobojka, a veliki trijumf Novaka Đokovića zloupotrijebljen da se pokaže kako je Zapad truo a mi baš super. Recikliran je lažni citat nekadašnjeg predsjednika Francuske, Žaka Širaka, koji je, tokom NATO bombardovanja SRJ 1999. godine navodno (a nije nikada) rekao – „srpska se deca više neće smejati“, a sad je došlo srpsko dijete i pokorilo Pariz. Preko Đokovića se očigledno najlakše ubiraju poeni na terenu nacionalizma i ostalih nuspojava, pa je tako njegova fotografija na kojoj se krsti zloupotrijebljena kako bi se tvrdilo da se krsti u znak protesta zbog „sramotnog otvaranja Olimpijskih igara'”, kaže Murić.

Kako dodaje, “kratko rečeno – niđe veze, fotografija koja se dijeli je nastala dosta prije OI”.

“Kad smo već kod krsta i prekrsta, ne smijemo izostaviti ni (dez)informaciju kako srpskom džudisti Nemanji Majdovu zabranjuju da se krsti pri ulasku na tatami. Doduše, autori teksta su, ja vjerujem slučajno, previdjeli činjenicu da je svim džudistima zabranjeno da promovišu svoju religiju na početku borbe, a ne samo Majdovu”, ukazuje Murić.

Za kraj, sveprisutna pitanja – čija je naša reprezentacija i koja je reprezentacija čija?

“Komentatoru RTCG-a Danilu Petroviću bukvalno su stavili u usta riječi koje nije rekao. Nacionalističke stranice, poput Bunta, počele su sa dijeljenjem snimka sa utakmice između Srbije i Amerike tvrdeći da je komentator RTCG-a za Srbiju rekao – naša reprezentacija, iako je jasno da je pravio poređenje sa utakmicom u kojoj je Crna Gora izgubila od Amerike na prošlom Mundobasketu. Naravno, tabloidi iz Srbije su krenuli u akciju i prenijeli ovo na sva zvona, a da dođe do što više publike pobrinuo se ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić koji je na pres konferenciji javno izrekao dezinformaciju, i to naglašvajući da mu je najslađe bilo kada je crnogorski komentator rekao – naša reprezentacija. Sreća naša pa su Olimpijske igre tek svake četvrte godine”, zaključio je Murić.

Izvor:Aktuelno

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.