Povjerenik upozorio da Meta neovlašćeno upotrebljava lične podatake korisnika

Povjerenik upozorio da Meta neovlašćeno upotrebljava lične podatake korisnika

Ističe se da je Meta odložila upotrebu podataka o ličnosti građana Evropske unije za te svrhe, odnosno za unapređenje vještačke inteligencije

Povjerenik za zaštitu informacija od javnog značaja saopštio je, povodom nove politike privatnosti kompanije Meta na društvenim mrežama Instagram, Fejsbuk, Mesindžer i dr, da su u toku aktivnosti usmjerene na ostvarivanje kontakta sa firmama Iks Corp. i Tvitter International Unlimited Compani zbog neovlašćene upotrebe ličnih podataka korisnika za razvoj vještačke inteligencije.

U saopštenju se navodi da kompanija Meta od 26. juna ove godine primijenjuje na korisnike u Srbiji novu politiku privatnosti koja podrazumijeva obradu podataka o ličnosti korisnika za razvoj i unapređenje vještačke inteligencije o kojima nije obavijestila korisnike iz Srbije.

U saopštenju Povjerenika objavljenom na zvaničnom portalu ove institucije navodi se da su u toku aktivnosti usmjerene na ostvarivanje kontakta sa tim kompanijama u Sjedinjenim Američkim državama kako bi se one „podsjetile na svoju obavezu određivanja predstavnika u Srbiji, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, odnosno kako bi ujednačile tretman građana Srbije sa građanima Evropske unije“.

Ističe se da je Meta odložila upotrebu podataka o ličnosti građana Evropske unije za te svrhe, odnosno za unapređenje vještačke inteligencije.

„U toku su aktivnosti usmjerene ka ostvarivanju kontakata sa Komisijom za zaštitu podataka Republike Irske kao tijelom za zaštitu podataka o ličnosti u čijoj teritorijalnoj nadležnosti se nalaze kompanije Meta platforms Irland i Tviter internešnal anlimited kompani, kao rukovaoci podataka o ličnosti“, stoji u saopštenju.

Dodaju da će se, s obzirom na to da je pravni okvir zaštite podataka o ličnosti Srbije kao kandidata za članstvo u EU u potpunosti usklađen sa Opštom uredbom o zaštiti podatka EU, Služba povjerenika obratiti sa istim ciljem Evropskom odboru za zaštitu podataka, koji okuplja sva nadzorna tijela za zaštitu podataka o ličnosti država članica EU i u kojem Srbija ima status posmatrača.

„Planirano je i da se 4. septembra u Sarajevu održi zajednički sastanak povjerenika Milana Marinovića sa direktorom Agencije za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini i predsjednikom i članovima Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka Crne Gore, kako bi se koordinisalo zajedničko djelovanje tih nadzornih organa i nalaženje trajnog rješenja problema“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor:Aktuelno

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.