Nova studija o Marsu pokazuje da se ispod njegove površine krije voda dovoljna da ispuni okean
Nasin InSight na Marsu, Foto: Reuters

Nova studija o Marsu pokazuje da se ispod njegove površine krije voda dovoljna da ispuni okean

Nova istraživanja o Marsu pokazuje da se ispod površine "crvene planete" nalazi dovoljno vode da napuni cijeli jedan okean.

Ova voda, za koju se vjeruje da se nalazi 11 do 20 kilometara ispod Marsove kore, najvjerovatnije je procurila sa površine prije nekoliko milijardi godina, kada je Mars imao rijeke, jezera i vjerovatno okeane, prema navodima naučnika sa Skrips instituta Univerziteta Kalifornije u San Dijegu.

Prema procjenama naučnika, podzemna voda bi bila dovoljna da ispuni globalni okean dubine od jednog do dva kilometra. Biće potrebne bušilice i druga oprema da se potvrdi prisustvo vode i da se pronađu potencijalni mikrobski znaci života.

Samo to što voda još uvijek možda teče u unutrašnjosti Marsa ne znači da sadrži život. "Umjesto toga, naši nalazi znače da postoje okruženja koja bi mogla biti nastanjiva", navodi se u izvještaju.

Juče objavljeni nalazi su zasnovani na seizmičkim mjerenjima NASA-inog slijetanja Mars InSighta, koji je detektovao više od 1.300 potresa prije nego što je isključen prije dvije godine.

Tim naučnika je kombinovao kompjuterske modele sa InSight očitavanjima, uključujući brzinu potresa da bi došli do zaključka da su u pitanju podzemne vode.

Pretpostavlja se da je Mars imao vodu na svojoj površini prije više od tri milijarde godina, a smatra se da je izgubio površinsku vodu kako se njegova atmosfera stanjila, pretvarajući planetu u suvu, prašnjavu površinu. Naučnici teoretišu da je veliki deo ove drevne vode ispario u svemir ili je ostao zakopan ispod.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.