Andrijevica: Građanske liste neće Ćulafića za predsjednika opštine
Andrijevica/ foto: D.J.

Andrijevica: Građanske liste neće Ćulafića za predsjednika opštine

Da sve teže može doći do dogovora političkih subjekata oko formiranja lokalne vlasti u Andrijevici posvjedočavaju i najnoviji stavovi koje su iznijeli predstavnici koalicije SNP-Demokrate i Grupe građana "Za budućnost naše djece".

Naime, iz Koalicije SNP- Demokrate, koja je na minulim izborima osvojila osam odborničkih mandata, su jasno kazali da je za njih jedino prihvatljivi da kandidat za predsjednika opštine bude Željko Ćulafić, koji je i u prethodne četiri godine obavljao tu funkciju.

–Iznijeli smo jasan stav da nama pripada funkcija predsjednika opštine. Unutar koalicije smo se dogovorili da kandidat za tu funkciju bude Željko Ćulafić koji je bio nosilac naše liste. Od ovog stava nećemo odustati, jer je zasnovan na realnim principima, s obzirom na to da smo osvojili najviše odborničkih mandata u odnosu na druge političke subjekte koji učestvuju u pregovorima – kazao je u izjavi za "Dan" Željko Jelić predsjednik andrijevičkog odbora Socijalističke narodne partije.

Sa druge strane, iz Grupe građana "Za budućnost naše djece" saopštili su da je za njih Ćulafić neprihvatljiv kandidat za funkciju predsjednika opštine, te da da zbog toga više neće učestvovati u daljim pregovorima sa koalicijom SNP-Demokrate.

–Zbog svega što je dosad radio, za nas Željko Ćulafić nije prihvatljiv kandidat za predsjednika opštine. To je nešto preko čega mi ne možemo da pređemo. Spremni smo da prihvatimo nekog drugog kandidata za tu funkciju iz redova SNP-a, a ako do toga ne dođe mi više sa njima nećemo pregovarati oko formiranja lokalne vlasti – kazao je za "Dan" nosilac liste Grupe građana "Za budućnost naše djece" Ivan Radojević.

Ranije je i nosilac Građanske liste "Vasojevićki pokret – Ujedinjenja" Vesko Raketić kazao da i za njega Ćulafić nije prijhvatljiv za predsjednika opštine.

Nezvanično se saznaje da je iz partijskih centrala sugerisano da Kolaicija SNP-Dekomrate sa osam odbornika, Evrpa sad sa pet, i Koalicija "Za budućnost Andrijevice", koja ima dva odbornika Nove srpske demokratije i jednog Demokratske nardone partije, postignu dogovor oko formiranja lokalne vlasti. Međutim, oni zajedno imaju 15 odborničkih mandata što nije dovoljno za formiranje skupštinske većine. U tom slučaju, ako neko od dvije građanske liste ne izrazi želju da zajedno sa njima participira u lokalnoj vlasti, onda novi izbori u Andrijevici postaju neminovnost.

Predstavnica Pokreta Evropa sad Dragana Vučević u izjavi za "Dan" istakla da oni pokušavaju na sve načine da dođe do dogovora oko stavranja nove skupštinske većine u Andrijevici. Istakla je da je za utorak, 20. avgust zakazala sastanak sa predstavnicima Koalicije SNP-Demokrate i liste Za budućnost Andrijevice.

–Još vjerujem da do dogovora može da dođe ako svi pokažemo dovoljno razumijevanja, jer nam raspisivanje novih izbiora ne donosi pratično ništa novo. Zato sam inicirala još jedan sastanak sa ciljem da pokušamo da dođemo do nekog rješenja – istakla je Vučević.

I nosilac liste Za budućnost Andrijevice Migo Čukić istako je da će se odazvati sakom razumnom razgovoru koji vodi ka stvaranju uslova za formiranje lokalne vlasti na bazi volje birača koju su iskazali na prethodnim izborima.

Nakon lokalnih izbora održanih 2. juna u pregovorima oko formiranja skupštinske većine u Andrievici učestvovali su predstavnicu koalicije SNP-Demokrate, Pokret Evropa sad, Koalicija "Za budućnost Andrijevice" Grupe građana "Za budućnost naše djece" i Grupa građana "Vasojevićki pokret – Ujedinjenja - Vesko Raketić". Svi oni su javno saopštili da neće praviti nikakve postizborne kombinacije sa DPS-om, koji je osvojio 11 od 30 mandata koliko broji andrijevički parlament.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.