Rukovodilac bjelopoljskog zatvora o stanju u toj ustanovi i načinima na koje se zatvorenicima doturaju predmeti: Mobilni telefoni u duplom dnu šerpe
Zatvor u Bijelom Polju/ -Milovan Novović

Rukovodilac bjelopoljskog zatvora o stanju u toj ustanovi i načinima na koje se zatvorenicima doturaju predmeti: Mobilni telefoni u duplom dnu šerpe

Ukupna situacija u bjelopoljskom zatvoru poslednjih godina je znatno bolja u odnosu na neki raniji period, kada su se u toj ustanovi dešavali različiti problemi, kazao je u razgovoru za "Dan" rukovodilac tog zatvora Dojčilo Drobnjak.

– Disciplina i ažurnost zaposlenih su u poslednje dvije godine podignuti na znatno viši nivo. Iako ima sitnijih problematičnih situacija, sve se rješava brzo i shodno pravilniku. Zato i mogu reći da je stanje dobro najviše zbog pojačane odgovornosti zaposlenih i veće discipline onih koji borave pod krovom ove ustanove – istakao je Drobnjak.

Prema njegovim riječima, u poslednje dvije godine skoro svakog dana vrše se kontrole soba u kojima borave zatvorenici i pritvorenici, a redovno kontrolišu i stvari koje im donose oni koji im dolaze u posjetu.

Zbog učestalih i rigoroznih kontrola, naglašava Drobnjak, teško se ko usuđuje da bilo šta nedozvoljeno unese u zatvor, ali ipak postoje sporadični slučajevi, koji se otkrivaju i sankcionišu.

– I dalje ima pokušaja da se pritvorenicima i zatvorenicima doture nedozvoljene stvari. Oni koji im dolaze u posjetu pribjegavaju raznim lukavstvima kako bi proturili mobilne telefone, kartice, a bilo je i nekoliko slučajeva da su probali da unesu drogu. Zanimljiv je slučaj kada smo u duplom dnu jedne šerpe pronašli nekoliko mobilnih telefona. U svakom slučaju, efikasnio otkrivamo sve te pokušaje – rekao je Drobnjak.

U bjelopoljskom zatvoru trenutno boravi 75 pritvorenika i 33 zatvorenika.

– Popunjenost kapaciteta je oko 90 odsto u poluotvorenom dijelu, a 50 odsto u zatvorenom. Kapacitet istražnog zatvora povećan je za 35 mjesta. U pitanju su potpuno nove sobe – kaže Drobnjak.

Kako ističe, u zatvoru je od njegovog dolaska na čelo te ustanove urađen veliki posao.

– Prije svega, u potpunosti je zamijenjen krov iznad zatvorskih prostorija. Uklonjen je stari crijep i i postavljen novi krovni pokrivač od lima površine oko 1.100 kvadratnih metara. Postavili smo i osam novih kamera, uradili novi krov od lima iznad kotlarnice, a stari halogeni reflektori zamijenjeni su novom LED rasvjetom. Opremili smo i dežurnu službu novim televizorima i tehničkim uređajima, nabavili smo nove motorole za vezu, kancelarije opremili novim kompjuterima i štampačima, sve je okrečeno, a nabavljene su i nove uniforme za sprovodničku službu – istakao je Drobnjak.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.