Policija traži devet osoba
Potraga se ne prekida... (ilustracija), Foto: Shutterstock

Policija traži devet osoba

U Crnoj Gori je za sedam mjeseci ove godine prijavljen nestanak 66 osoba, od kojih je za 57 obustavljena potraga, dok se za devet još traga, saopštili su iz Uprave policije(UP).

Precizirali su da su tokom 2023. godine prijavljena 123 nestanka, da je potraga obustavljena u 117 slučajeva, dok se za šest osoba i dalje traga.

Najčešći uzroci nestanka lica, objašnjavaju iz Uprave policije, su porodični i finansijski problemi, sklonost asocijalnom ili devijantnom ponašanju, loše ocjene, problemi u školskim ustanovama i bolest.

Odmah kreću u potragu
U Crnoj Gori, naglašavaju iz institucije kojom rukovodi Zoran Brđanin, nije praksa da se čeka 24 časa od nestanka lica, kao što je slučaj u regionu, već službenici Uprave policije odmah kreću u potragu.

“Službenici UP nakon prijave o nestanku lica odmah preduzimaju sve operativno taktičke mjere i radnje u cilju pronalaska lica. Prijavu o nestanku u većini slučajeva podnosi porodica, rodbina, mještani, socijalne i druge institucije, po mjestu prebivališta nestalog lica nadležnom Odjeljenju bezbjednosti Uprave policije”, objasnili su.

Iz UP navode da Sektor za borbu protiv kriminala “odmah po nestanku lica obavještava sve policijske organizacione jedinice na teritoriji Crne Gore i hitno nalaže preduzimanje pojačanih mjera svih oblika kontrola, operativnih provjera a posebno kontrole na graničnim prelazima”.

“Nakon primanja prijave o nestanku lica - udaljenja od kuće, svi centri i odjeljenja bezbjednosti formiraju dosije nestalog lica u kojima se nalaze sve operativne i policijske informacije. Tu prije svega mislimo na sva prikupljena saznanja od porodice, rodbine, i drugih lica, motiv udaljenja od kuće itd. Nakon prikupljenih saznanja izvršenih operativnih provjera, službenici Uprave policije odmah preduzimaju mjere traganja u mjestu prebivališta, preduzimaju se nacionalne mjere traganja na cijeloj teritoriji Crne Gore, i po potrebi, posredstvom NCB Interpola obavještavaju se policije u regionu ili inostranstvu, to se odnosi na lica za koja imamo operativna saznanja da se nestalo lice nalazi u regionu ili negdje u inostranstvu. U okviru tih mjera traganja obavezno se koriste štampani ili elektronski mediji, davanje fotografije i opisa nestalog lica”, objasnili su iz UP.

Provjeravaju pozive, kamere...
Istakli su i da se u slučaju nestanka osobe preduzimaju terenske provjere, ali i provjere u državnim ustanovama, kao što su đački domovi, zdravstvene ustanove, obrazovne i vjerske institucije i ugostiteljski objekti.

Iz UP su objasnili i “da vrše praćenje telefonskog saobraćaja, pretrage terena, pregleda, pretresa, obilazaka otvorenih i zatvorenih prostora u mjestu prebivališta, gdje postoje operativna saznanja da se tu lica okupljaju”.

Potraga za nestalom osobom ne zastarijeva, kazali su iz UP, “ona se obnavlja i na lokalnom, nacionalnom i na međunarodnom nivou, sve do njihovog pronalska ili pronalaska beživotnog tijela”.

Kako su naveli iz UP, “NCB Interpol Podgorica na međunarodnom planu je raspisao ukupno 34 važećih objava za nestalim licima, koje su aktivne na dan 30. 7. 2024. godine”.

“NCB Interpol Podgorica obavještava druge države regiona o prijavi nestanka lica uz dostavljanje svih informacija koje mogu biti od koristi policijskim službama u inostranstu. Takođe, raspisuje se međunarodna objava za nestalim licima koja sadrži sve podatke u odnosu na nestanak i karakteristike lica. U inostranstvu postoje zvanični sajtovi za nestala lica, što nije slučaj u Crnoj Gori”, kazali su iz Uprave policije “Vijestima”.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.