Hamas je pod sve većim pritiskom dok Amerika predlaže privremeni sporazum o taocima

Hamas je pod sve većim pritiskom dok Amerika predlaže privremeni sporazum o taocima

Hamas je pod pritiskom da prihvati "prijedlog za premošćivanje" Sjedinjenih Američkih Država za sporazum o taocima u Gazi. Uporedo američki državni sekretar Antony Blinken stiže u Izrael tokom dana, a uoči srijede za koju se Washington nada da će biti posljednja runda pregovora za Kairo.

"Nema odgovora od Hamasa", rekao je izvor za The Jerusalem Post u subotu, objašnjavajući da "postoji jak pritisak na Hamas" iz Sjedinjenih Američkih Država, Egipta i Katara da "daju pozitivan odgovor". Te dvije arapske zemlje bile su glavni posrednici za dogovor, uz podršku SAD-a.

SAD i Izrael izrazili su oprezan optimizam nakon što je direktor CIA-e William Burns održao dvodnevne razgovore u Dohi koji su završeni u petak. U pregovorima su učestvovali američki specijalni izaslanik Brett McGurk, katarski premijer Mohammed al-Thani i šef egipatske obavještajne službe Abbas Kamel. Izraelsku delegaciju na visokom nivou predvodio je šef Mosada David Barnea. Hamas nije bio direktno uključen u pregovore, ali je bio informisan o napretku

Na kraju tih pregovora u Dohi, Sjedinjene Američke Države su stavile na sto "konačni prijedlog za premošćivanje", za koji smatraju da se bavi problemima koji postoje između Izraela i Hamasa u vezi s trodijelnim predlogom za taoce, koji je američki predsjednik Joe Biden iznio u maju, na osnovu izraelskog predloga.

Visoki zvaničnik američke administracije rekao je novinarima u petak da "ono što je sada na stolu u osnovi premošćuje svaki jaz i vjerujemo da je vrijeme da se to zaključi. A kada se budemo okupili sljedećeg vikenda, cilj će biti da to i učinimo."

Mossadov tim je obavijestio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua o pregovorima u Dohi. Prilikom čega mu je izražena nada da će SAD i posrednici otkloniti protivljenja iz Hamasa.

"Tim je premijeru izrazio oprezan optimizam u pogledu mogućnosti napretka u dogovoru, u skladu sa ažuriranim američkim prijedlogom (na osnovu okvira od 27. maja), uključujući komponente prihvatljive za Izrael", objasnili su iz kabineta premijera.

Izvor je za The Jerusalem Post potvrdio da je došlo do "značajnog napretka" i da su SAD postavile "kreativni" predlog koji je omogućio "fleksibilnost".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.