Katastrofalno stanje u Libanu: Kompletna država ostala bez struje, neće je biti do septembra
Foto: X

Katastrofalno stanje u Libanu: Kompletna država ostala bez struje, neće je biti do septembra

Uprkos preventivnim mjerama poduzetim od 27. jula i ponovljenim upozorenjima libanske elektroprivrede, Elektricité du Liban (EDL), elektrana Zahrani je sada van funkcije, nakon što je elektrana Deir Ammar prestala s radom 7. augusta. Kao rezultat toga, Liban se sada suočava s potpunim nestankom struje.

EDL je učinila sve što je mogla da produži proizvodnju energije što je duže moguće, ali elektrane Zahrani i Deir Ammar sada su van funkcije. Ove elektrane će ostati neaktivne sve dok nadležne vlasti ne riješe pitanje nabavke dizela za EDL, bilo kroz irački sporazum o razmjeni ili iz drugih izvora.

U saopštenju, EDL je objavila da je posljednja funkcionalna jedinica u elektrani Zahrani zatvorena u subotu popodne zbog potpunog iscrpljivanja rezervi dizel goriva. Ovo je dovelo do nestanka struje širom zemlje, što je uticalo na kritičnu infrastrukturu u Libanu, uključujući aerodrome, luke, vodene pumpe, kanalizacione sisteme, zatvore i druge vitalne objekte.

Javna elektroprivreda navodi da će jedinice biti ponovo puštene u rad čim se isporuči dizel gorivo.

Vršilac dužnosti ministra energetike Walid Fayad radi na pronalaženju rješenja, s prvom isporukom dizela koja se očekuje tek u prvoj sedmici septembra.

Fayad je pozvao Libance na strpljenje, naglašavajući da traži alternative za rješavanje situacije. Istakao je da tekući politički sukobi ometaju rješavanje ovog problema.

Što se tiče iračke obaveze za isporuku goriva, Fayad je potvrdio da ona ostaje na snazi, ali je neuspjeh libanskog parlamenta da djeluje usporio isporuku.

U međuvremenu, zemlja je u potpunom mraku.

Proizvodnja električne energije u Libanu trenutno se oslanja na elektrane Zahrani i Deir Ammar, dok su elektrane Jiyeh i Zouk na održavanju. Zahrani i Deir Ammar dobijaju mjesečne isporuke dizela koje Ministarstvo energetike isporučuje EDL-u u okviru sporazuma o razmjeni između Iraka i Libana potpisanog 23. jula 2021. godine. Ovaj sporazum, koji je stupio na snagu u septembru 2021., predviđa da Irak opskrbljuje libanske elektrane gorivom pod povoljnim uslovima , s mjesečnom alokacijom od 100.000 tona. Međutim, zbog visokog sadržaja sumpora, iračko gorivo se ne može direktno koristiti u libanskim elektranama. Zbog toga Liban kupuje kompatibilno gorivo od drugih dobavljača, koji zauzvrat primaju iračko gorivo u razmjeni.

Izvor KLIX.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.