IJZ: Od danas nove potvrde o boravku djece u vrtićima

IJZ: Od danas nove potvrde o boravku djece u vrtićima

U Crnoj Gori je od danas u upotrebi nova potvrda o boravku djece u predškolskim ustanovama, koja je nastala na predlog Instituta za javno zdravlje (IJZ) i Doma zdravlja Glavnog grada.

Iz IJZ-a je saopšteno da je potvrda unaprijeđena tako da sada elektronski sistem automatski generiše podatke o vakcinalnom statusu djeteta.

Na osnovu tih podataka, kako su rekli iz te zdravstvene ustanove, roditeljima i starateljima izdaju se savjeti i preporuke u pisanom obliku.

„Namjena potvrde i ciljna grupa kojoj se izdaje ostali su nepromijenjeni, budući da te izmjene nijesu u nadležnosti pomenutih institucija“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su izmjene uvedene s ciljem poboljšanja komunikacije i pružanja jasnih savjeta roditeljima, kako bi ih uputili ka odlukama koje su u najboljem interesu djece i cijele zajednice.

„Roditelje koji kasne s vakcinacijom djeteta savjetujemo da što prije vakcinišu dijete i da ga, dok se ne kompletira vakcinacija u skladu s uzrastom, ne odvode u kolektive - vrtiće, zabavne i sportsko-rekreativne objekte, na izlete, ekskurzije“, kaže se u saopštenju.

Iz IJZ-a su upozorili da je nevakcinisano dijete izloženo visokom riziku od obolijevanja od infektivnih bolesti poput morbila, a time i prenosa bolesti na druge u svojoj okolini.

„Redovna vakcinacija djece značajno doprinosi zaštiti zdravlja, sprečava širenje zaraznih bolesti i osigurava blagostanje, kako za pojedinca, tako i za društvo u cjelini“, navodi se u saopštenju.

To je, kako su rekli iz IJZ-a, stav svih relevantnih javnozdravstvenih institucija u svijetu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.