Hrvati traže krivca za lošu turističku sezonu: Pohlepa se vraća kao bumerang
Ilustracija

Hrvati traže krivca za lošu turističku sezonu: Pohlepa se vraća kao bumerang

Prvi nezvanični podaci za jul govore da je u Hrvatskoj zabilježeno oko pet odsto manje dolazaka stranih turista, a iz Njemačke je stiglo skoro deset odsto manje turista nego prošle godine u istom mjesecu.

To je broj koji najviše brine turističke radnike, Udruženje ugostitelja Hrvatske gospodarske komore dobilo je podatke o padu prometa u ugostiteljskim objektima na Jadranu.

U sektoru su oprezni sa izjavama, drže se umjerenog optimizma uz poruku da čekaju da vide šta će donijeti avgust, ali postoji zabrinutost da zarada neće biti onakva kakvoj su se nadali.

"Nije tako strašno, nekoliko odsto gore ili dolje, ionako kažemo da nam ne treba rast u sezoni, ali ipak treba da vodimo računa o tome šta se dešava sa njemačkim tržištem, što je teško nadoknaditi. Vjerujemo da će zvanična statistika potvrditi da nema onih koji imaju kvalitet i vrijednost za novac nemaju problema", rekao je jedan od sagovornika Jutarnjeg lista.

Fiskalizacija Poreske uprave u Hrvatskoj kaže da je u julu ove godine iznos faktura u ugostiteljskim objektima bio za šest odsto veći u odnosu na prošlu godinu, pri čemu je izdato 17 odsto više računa. Osim što ove brojke pokazuju da turisti troše manje nego prošle godine, Jelena Tabak, predsjednica Ugostiteljskog društva, otkriva da su brojke znatno lošije od ovog prosjeka.

Njihove ankete među članovima pokazuju da su u julu imali prosječan pad prihoda od 20 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pri čemu su istarski ugostitelji bilježili najveći pad od 30 posto, u Dalmaciji je između 10 i 20 posto, a na ostrvima čak 50 odsto.

Tabak smatra da goste nisu otjerale visoke cijene, koje su i dalje niže od onih u Njemačkoj i Italiji, već je za pad potrošnje kriva loša situacija i pad standarda.

Ne slažu se svi sa ovim izjavama. Dugogodišnji preduzetnik u turizmu u Istri Jasmin Šabić, koji je prošle godine prodao svoju agenciju za iznajmljivanje vila „Istria Home“, na osnovu iskustva, analiza i brojnih razgovora s gostima zaključuje da se "pohlepa vraća kao bumerang“. Istovremeno, smatra da su za to najviše krivi vlasnici restorana i trgovci.

"Ja imam dvije kuće za najam koje su izuzetno visoko dodate vrijednosti i tamo ne dolaze gosti kojii to ne mogu priuštiti. Činjenica je da su ti moji gosti prethodnih godina išli po restoranima barem tri puta nedjeljno, a sad više ne idu uopšte jer ne žele da plaćaju precijenjene usluge. Kuvaju sami", ispričao je Šabić koji poslednju godinu jako puno putuje, vidi kakve su cijene u drugim državama  i onda se zgrozi kad dođe kući.

"Imam puno prijatelja Njemaca i razgovaram s njima, ali i s mojim gostima i čujem kako nisu sigurni da će opet doći kod nas ako mogu putovati na druge destinacije za normalnu cijenu. Istra već duže vrijeme nije jeftina destinacija i to nam nije cilj, ali ne smijemo se dovesti u situaciju da nam se gosti osjećaju izigrano", zaključuje Šabić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.