Stejt department o protestima protiv iskopavanja litijuma u Srbiji: Neistina je da se miješamo u proteste, nasuprot Rusije koja ih je instrumentalizovala
Stejt department

Stejt department o protestima protiv iskopavanja litijuma u Srbiji: Neistina je da se miješamo u proteste, nasuprot Rusije koja ih je instrumentalizovala

Američki Stejt department saopštio je da je lažna svaka tvrdnja da se Sjedinjene Američke Države miješaju u proteste u Srbiji ili da podržavaju protestne pokrete usmjerene protiv Vlade Srbije, prenio je danas Radio Slobodna Evropa (RSE).

“Ne čudi nas što je Rusija, nasuprot tome, instrumentalizovala proteste da bi ostvarila svoju agendu u Srbiji, kao što to čini širom svijeta“, navodi se u odgovoru portparola Stejt departmenta za RSE.

Reakcija SAD uslijedila je nakon što su predstavnici vlasti u Srbiji optužili neimenovane zapadne države da podržavaju ekološke proteste protiv iskopavanja litijuma, na kojima su se proteklih sedmica okupile desetine hiljada građana.

“Optužbe protiv Zapada da stoje iza protesta u Srbiji uputio je i Kremlj, a potpredsjednik Vlade Aleksandar Vulin je u Moskvi zahvalio ruskim bezbjednosnim strukturama „na upozorenju o pripremi masovnih nereda i pokušaju državnog prevrata“, navodi RSE.

U Stejt departmentu poručuju i da je stav SAD o Aleksandru Vulinu „dobro poznat“. On je od jula 2023. pod američkim sankcijama, pored ostalog, zbog veza sa Kremljom.

Povod za nedavne masovne proteste u Srbiji je najava otvaranja rudnika litijuma međunarodne kompanije „Rio Tinto“ u dolini rijeke Jadar na zapadu zemlje – zbog bojazni dijela građana da bi taj projekat mogao imati negativne posljedice po životnu sredinu.

Stejt department u odgovoru za RSE ocjenjuje da su miran protest i pravo građana da demonstriraju i slobodno govore važan dio demokratije, uz podsjećanje i na stav američkih zvaničnika da je „na srpskom narodu i njegovim izabranim liderima“ izbor šta raditi dalje sa resursima litijuma.

“Vjerujemo da ovo Srbiji pruža izuzetnu priliku, pod uslovom da se poštuju ekološki standardi i najbolja svjetska praksa. To je odluka koju treba da donese Srbija“, zaključuje Stejt department.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.