Šapić tražio izmještanje Titovog groba: Najavio spomenik Draži Mihailoviću
Aleksandar Šapić

Šapić tražio izmještanje Titovog groba: Najavio spomenik Draži Mihailoviću

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je danas najavio da će podnijeti inicijativu za izgradnju spomenika komandantu četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata Dragoljubu Draži Mihajloviću u centru grada.

"Mislim da on konačno treba da ima spomenik u Beogradu, na dostojanstvenom mjestu u centru gradu. Moj predlog će biti park Terazijska terasa, ispod Terazijske česme. Očekujem da dobijemo podršku opozicije demokratski orijentisane", rekao je Šapić, funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića.

Dragoljub Draža Mihailović, komandant Kraljevske vojske u otadžbini, osuđen je 1946. godine na smrt zbog ratnih zločina i kolaboracije s nacističkom Njemačkom, nakon čega je strijeljan.

Viši sud u Beogradu rehabilitovao ga je u maju 2015. godine, navodeći da je suđenje Mihailoviću bio političko-ideološki proces komunističkog režima, ali da sudsko vijeće nije bilo nadležno da se bavi utvrđivanjem činjenica da li je bio ratni zločinac.

Oktobra 2023. u Beogradu je u privatnom prostoru otvoren muzej i podignut spomenik Draži Mihailoviću, uprkos kritikama antifašista.

Kako prenose agencije,  Šapić je rekao i da će se 16. septembra formirati komisija za spomenike i nazive trgova i ulica.

"Ne mogu da utičem javno, niti Grad Beograd može pravno formalno na to da utiče, ali mislim da je izmještanje grobnice Josipa Broza iz Muzeja Jugoslavije izuzetno važna stvar za srpski narod i budućnost ove zemlje", rekao je Šapić.

Šapić se i aprila 2024. založio da Muzej Jugoslavije postane “muzej srpske istorije”.

Tada je i najavio inicijativu da grob Josipa Broza Tita, koji se nalazi u kompleksu muzeja, bude vraćen u hrvatski Kumrovec, gdje je rođen doživotni predsjednik nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).

Šapić je danas dodao i da bi trebalo izmjestiti i spomenik Moši Pijadi, Ivi Loli Ribaru, Đuru Đakoviću i Ivanu Milutinoviću s Kalemegdanske tvrđave.

U pitanju je Grobnica narodnih heroja, koja je prethodnih godina više puta šarana od strane desničarskih grupa.

Šapić je rekao da to “najmanje ima veze sa komunizmom” i da odluku donosi Ministarstvo kulture.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.