Dačić: Socijalisti neće podržati Šapića da se izmjesti Titov grob

Dačić: Socijalisti neće podržati Šapića da se izmjesti Titov grob

Socijalisti sigurno neće podržati iseljenje Josipa Broza Tita iz Kuće cvijeća, kazao je za Danas Ivica Dačić, lider SPS, reagujući na izjavu Aleksandra Šapića, gradonačelnika Beograda, da je izmještanje Josipa Broza iz Muzeja Jugoslavije izuzetno važno za sprski narod, kao i izmještanje posmrtnih ostataka četiri narodna heroja sa Kalemegdanske tvrđave.

Lider socijalista Ivica Dačić smatra da se istorija ne može izbrisati.

Na najavu Šapića da će socijalisti podžati tu odluku koju bi uskoro trebalo da donese Ministarstvo kulture, a da će on, kao gradonačelnik pomoći da se „izvrši kvalitetna eshumacija i da se tijela premjeste“ reagovali su i drugi socijalisti.

Predrag Marković, potpredsjednik Socijalističke partije Srbije, kaže za Danas da nema potrebe da Beograd imitira Prištinu.

- Mi nismo kosovski Albanci da iskopavamo grobove. Ni nacisti nijesu dirali dva jevrejska groblja u Beogradu. Nema potrebe da imitiramo Prištinu u takvim činovima protivnim našoj tradiciji - kazao je Marković za Danas.

I Toma Fila, odbornik u Skupštini Beograda, podsjeća da iseljavanje Josipa Broza Tita iz Kuće cvijeća nije u nadležnosti ni Šapića, ali ni Skupštine Beograda. Napominje da je on protiv iseljavanja kostiju i dodaje da će SPS sigurno na svojim strabačkim organima donijeti konačnu odluku.

- Odnosno bićemo protiv. Uostalom od te Šapićeve ideje neće biti ništa - kaže Fila.

Sudeći po prvim reakcijama Aleksandar Šapić za sada nema podšku koalicionog partnera.

Šapić je, da podsjetimo, najavio da će biti formirana komisija za spomenike i nazivanje trgova i ulica.

- Sad ću pozvati javno, ne mogu da utičem na tu odluku niti Grad Beograd može, ali mislim da izmještanje Josipa Broza iz Muzeja Jugoslavije izuzetno važno za sprski narod i izmještanje posmrtnih ostataka četiri narodnih heroja sa Kalemegdanske tvrđave - kazao je Šapić, nazivajući je najvećom srpskom kulturnom baštinom koja najmanje ima veze sa komunistima.

On je podsjetio da odluku o tome donosi Ministarstvo kulture, a gradonačelnik Beograda obećao je da će grad pomoći da se izvrši „kvalitetna ekshumacija i da se ta tela premjeste“, ističući da neće nikome rasipati kosti.

Šapić je rekao da će zahvaljujući najavljenoj komisiji suta pokrenuti zvaničnu inicijativu za izgradnju spomenika Dragoljubu Mihailoviću u parku Terazijska terasa ispod Terazijske česme.

Gradonačelnik Beograda i ranije je najavio da će grob Josipa Broza Tita izmesti iz Kuće cvijeća, a Muzej Jugoslavije pretvori u muzej srpske istorije, na šta je Predrag Marković, istoričar i član SPS, obavijestio „doktora Šapića, da ukoliko ne zna postoji drugi muzej srpske istorije, a da je Muzej Jugoslavije najposjećenija muzejska ustanova u regionu“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.