Radulović: Na nama je da dobru volju ispoštujemo i ne pravimo nove incidente sa prijateljima

Radulović: Na nama je da dobru volju ispoštujemo i ne pravimo nove incidente sa prijateljima

Slovenačka ambasadorka, novinarka i nekadašnja sportistkinja Marta Kos kandidatkinja je za buduću komesarku za proširenje, dok je još aktuelna evropska komesarka za demokratiju i demografiju Dubravka Šuica iz Hrvatske moguća komesarka za Mediteran, objavila je juče predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Dva mjeseca nakon što je potvrđen reizbor njemačke političarke na čelnu upravljačku poziciju Evropske unije, ona je konačno ozvaničila prijedloge za svih 27 pozicija u EK koje će na tim mjestima biti narednih pet godina. Formiranje tima pratile su brojne kontroverze, ali je činjenica da Fon der Lajen nije htjela da odustane od ključnih principa. Prije svega, željela je da žene budu bolje zastupljene, te da oni koji nijesu dobro radili svoj posao u prošlom mandatu (a ponovo su kandidovani), dobiju potpuno drugačije radno mjesto.

BALANS

Predstavljajući kandidate za šest potpredsjedničkih mjesta i 21 komesara, Fon der Lajen je istakla da su u prvom planu „napreak, bezbjednost i demokratija, te digitalizacija i dekarbonizacija industrije i društva“.

- Relativno rigidnu strukturu smo promijenili i sada je fleksibilnija, uz češću i tješnju saradnju među komesarima. Svaki od 27 članova kolegijuma je jednak i svako ima važnu ulogu. Napravili smo balans među temama i geografski: polovina kolegijuma je iz zemalja koje su formirale EU, dok je ostatak iz onih koje su se kasnije pridruživale. Takođe, imamo 11 kandidata ili 40 odsto žena. To je veliki napredak, ako uzmemo u obzir da je na početku bilo predloženo samo 28 odsto žena, što je bilo neprihvatljivo – rekla je ona i precizirala da će od šest izvršnih potpredsjednika četiri biti žene.

Prva među jednakima je doskorašnja premijerka Estonije Kaja Kalas, koja je u julu dala ostavku na to mjesto, nakon što su joj iz EU predložili da bude šefica za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku, a ujedno i potpredsjednica Evropske komisije.

Za Crnu Goru najznačajnija pozicija komesara za proširenje, pripala je Sloveniji. Ona je za ovo mjesto predložila Martu Kos, iako potvrda njene kandidature u matičnoj zemlji još nije zvanično okončana. Bivša ambasadorka u Njemačkoj i Švajcarskoj, ali i mlada prvakinja u plivanju još iz vremena Savezne Federativne Republike Jugoslavije, na ovo mjesto bi mogla doći nakon što je uspjela da obezbijedi podršku koju za to mjesto nije dobila aktuelna ministarka vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon.

Još jedna značajna pozicija je ona koja se tiče komesara za Mediteran, koja podrazumijeva i diplomatske odnose među zemljama van EU koje pripadaju tom regionu. Za ovu poziciju kandidatkinja je hrvatska političarka Dubravka Šuica, koja trenutno obavlja poslove komesarke za demokratiju i demografiju.

DOBRE VIJESTI

Komentarišući imenovanje tri žene na tri glavne pozicije koje određuju put naše zemlje kao kandidata za ulazak u Evropsku uniju, Momčilo Radulović, predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori kaže da to najzad predstavlja dobre vijesti i dobre strateške poteze predsjednice EK Ursule fon der Lajen.

Kako je kazao za Pobjedu, kandidovanje Kos predstavlja „veoma dobar potez kada je riječ o evropskim integracijama Zapadnog Balkana“.

- Potpuno sam uvjeren da će u komesarki koja dolazi iz Slovenije cijeli region imati dobrog advokata za što brži ulazak naših zemlja u EU. Ovo je samo nastavak veoma produktivnih aktivnosti koje svi akteri u slovenačkoj politici već duže preduzimaju. Uvjeren sam da su napori ministarke spoljnih poslova Slovenije Tanje Fajon bili predominanti u donošenju ovakve odluke i nadam se da će se ovakav trend nastaviti – istakao je Radulović.

Prema njegovim riječima, ništa manje značajno je predlaganje Dubravke Šuice za portfolio koji se bavi mediteranskim zemljama.

- Svakako i u tom portfoliju i komesarijatu naći će se mjesta za promovisanje agendi koje će Crnu Goru i druge zemlje Zapadnog Balkana brže gurati ka punopravnom članstvu u EU. S druge strane, ohrabruje i trend gender balance i promovisanja uloge žena na najvišim funkcijama u EK, što je Ursula fon der Lajen i obećala. To predstavlja dvostruki napredak, kako za nas na regionalnom nivou, tako i na opštem nivou promovisanja rodne ravnopravnosti – rekao je sagovornik Pobjede.

Saglasan je sa time da bi upravo Slovenija sada mogla imati ključnu ulogu u nastavku procesa pridruživanja Crne Gore i što bržem završetku pregovora.

- Iako komesari ne predstavljaju nacionalne politike, već politike Evropske komisije i Evropske unije, potpuno sam uvjeren da će Slovenija, ali i nova komesarka Kos raditi na tome. Svakako da će napori koje su lideri Slovenije do sada uložili u proces proširenja, imati pozitivan uticaj i na rad komesarijata za proširenje – navodi on.

Radulović podsjeća da su se upravo takva uvjeravanja nedavno čula od Tanje Fajon na konferenciji „Balkan Integrations Forum“ koji je organizovao Evropski pokret u Crnoj Gori. Kako je dodao, ministarka vanjskih poslova Slovenije tada je obećala dodatno angažovanje u vezi sa

procesom proširenja, ali i pojedinačno u vezi sa ubrzanim putem Crne Gore ka članstvu u EU.

- Potpuno sam uvjeren da će i Tanja Fajon i Dubravka Kos, ali i druge strukture u EK, prevashodno one koje su iz Hrvatske, dati svoj puni doprinos učlanjenju Crne Gore. Ujedno, oni će biti dobri i aktivni zastupnici interesa zemalja Zapadnog Balkana. Na nama je da tu dobru volju ispoštujemo i ne pravimo incidente sa dobrim prijateljima, kao što je to urađeno sa nesrećnom, naručenom i štetnom Rezolucijom o Jasenovcu, Mathauzenu i Dahau, koju su progurale one snage u Crnoj Gori koje ne žele ubrzani put naše zemlje ka Evropskoj uniji – zaključuje Radulović.

Formiranje kabineta moguće tek idućeg mjeseca

Stručnjaci za evropsku administraciju smatraju da će predloženi komesari svoje kabinete formirati najranije početkom novembra.

Do tada, predstoje im brojna četvoročasovna saslušanja pred poslanicima, poslaničkim grupama i radnim tijelima Evropskog parlamenta.

Saslušanja će početi krajem mjeseca i trajati cijeli oktobar, a pojedini mediji podsjećaju da čak tri kandidata nijesu prošla ovaj test kada je Ursula fon der Lajen formirala prvi kabinet.

 

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.