U čemu je tajna uspješnog odnosa s partnerom? Četiri uslova su ključna za sretnu i dugu vezu
Shutterstock

U čemu je tajna uspješnog odnosa s partnerom? Četiri uslova su ključna za sretnu i dugu vezu

Pronaći pravog partnera može biti izazovno, a ostati u zdravom odnosu može biti još kompleksnije. Stoga, da bi ste održali dugu i sretnu vezu, važno je svakodnevno raditi i na ličnom razvoju i slušati partnera.

Psiholog Mark Travers otkrio je da su četiri uslova ključna za postizanje sretne i duge veze. Na osnovu istraživanja iz 2017. godine, koje je objavljeno u časopisu "Marriage and Family Review", otkriveni su faktori koji određuju ili kvare vezu.
Autori istraživanja Michelle Duda i Raymond Bergner uzeli su za primjer imena John i Mary, navodeći da John gaji određene osjećaje prema Mary i ona zauzima jedno vrlo važan status u njegovom životu. Prema takvom odnosu, odredili su četiri ključna faktora koja će pomoći da ljubav između vas i partnera traje cijeli život.

Zaštita najboljeg interesa

Da bi veza opstala, važno je gledati dobrobit partnera. Naime, u dugim vezama, svakodnevno zalaganje ne bi trebalo biti sredstvo za postizanje vlastitih ciljeva, nego treba biti za dobrobit voljene osobe i vašeg zajedničkog odnosa. Važno je njegovati lični razvoj partnera, što se posebno odnosi na želje.

Poštovanje ekskluzivnosti vaše veze

Jedan od ključnih faktora je poštovanje ekskluzivnosti vaše veze. Romantična ljubav podrazumijeva da je vaš partner jedina osoba u vašem životu s kojom dijelite intimnost, predanost, osjećaje i probleme. No, važno je naglasiti da se ekskluzivnost ne odnosi samo na fizičku vjernost; to je riječ i o emocionalnoj odanosti.

Održavanje osjećaja povjerenja i intimnosti

Intimnost se smatra trećim faktorom vječne ljubavi. Međutim, prema Traversu, intimnost je mnogo više od privrženosti ili osjećaja bliskosti. To ćete postići kada svom partneru otkrijete svoje najveće tajne i probleme.

Prihvatanje partnera onakvim kakav jest

Posljednji faktor sretne i duge veze je prihvatanje partnera onakvim kakav jeste i onoga što donose u vezi. Iako vam možda neće odgovarati neki postupci ili navike, ne trebate tražiti da se partner u potpunosti mijenja. Ovo ne znači zatvarati oči pred nedostacima ili ignorisati prostor za lični razvoj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.