Raste broj mrtvih u eksploziji pejdžera, Hezbollah najavio osvetu: Ovaj rat je upravo eskalirao
Foto: EPA-EFE

Raste broj mrtvih u eksploziji pejdžera, Hezbollah najavio osvetu: Ovaj rat je upravo eskalirao

Libanska militantna grupa Hezbollah optužila je Izrael za eksploziju pejdžera koja se dogodila u utorak, usmrtivši, prema najnovijim informacijama, devet osoba i ranivši 2.750 drugih.

Među ranjenima su i brojni borci Hezbollaha, kao i iranski izaslanik u Bejrutu. Eksplozija je izazvala šok i bijes širom Libana, a libanski ministar informisanja, Ziad Makary, nazvao je ovaj incident "izraelskom agresijom".
Pejdžeri su korišteni od strane Hezbollaha i drugih grupa u Libanu za komunikaciju. Hezbollah je u svom zvaničnom saopštenju izjavio da smatra "izraelskog neprijatelja potpuno odgovornim za ovu kriminalnu agresiju" te je obećao da će Izrael "dobiti zasluženu kaznu" za ove eksplozije.

Ovaj događaj dodatno je podigao tenzije u regionu, gdje su se već osjećale posljedice dugotrajnih sukoba između Hezbollaha i Izraela.

Ministar zdravlja Libana, Dr. Firass Abiad, potvrdio je da je broj poginulih porastao na devet, dok su hiljade drugih zadobile povrede nakon eksplozije pejdžera. Eksplozije su se desile u južnom Bejrutu i nekoliko drugih područja širom zemlje, uzrokujući veliku štetu i paniku među stanovništvom. Ulice su bile preplavljene hitnim službama koje su pokušavale pružiti pomoć povrijeđenima i smiriti situaciju.

U međuvremenu, ministar vanjskih poslova Libana, Abdallah Bou Habib, upozorio je na mogućnost velike odmazde od strane Hezbollaha.

U razgovoru za New York Times, Bou Habib je izjavio: "Ako Izrael misli da će ovim vratiti svoje raseljene osobe sa sjevera Izraela, griješi. Ovaj rat je upravo eskalirao." Dodao je da se libanska vlada sada priprema za podnošenje žalbe Vijeću sigurnosti UN-a, optužujući Izrael za napad i narušavanje suvereniteta Libana.
Hezbollah je najavio da će se osvetiti na veliki način, ali ostaje neizvjesno kako i gdje će se ta odmazda desiti. Ovaj incident dolazi u trenutku kada su tenzije između Izraela i Hezbollaha već na visokom nivou, što dodatno povećava strah od eskalacije sukoba u regionu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.