Kalezić: Demokrate će se povući pod pritiskom crkve, nemaju ni kapacitet ni hrabrosti da štite vladavinu prava
Foto: Stevo Vasiljević/Pobjeda

Kalezić: Demokrate će se povući pod pritiskom crkve, nemaju ni kapacitet ni hrabrosti da štite vladavinu prava

Odluka kojom Ministarstvo kulture i medija nije dalo saglasnost za podizanje spomenika preminulom mitropolitu Srpske pravoslavne crkve Amfilohiju, bila bi iznenađujuća ako opstane, jer je vrlo moguće da se radi o jednom igrokazu, gdje će Opština Berane i Ministarstvo, kroz međuresorni dijalog doći do konačnog rješenja, koje će naravno biti na liniji onoga što su ideološke i kulturne tekovine litijaške kontra revolucije - kazao je u emisiji Na kraju dana, na Televiziji E, politički analitičar i saradnik na Univerzitetu Crne Gore Danilo Kalezić.

,,Odluka kako je obrazložena je ispravna, jer lik i djelo mitropolita Amfilohija nije nešto što treba slaviti. To je simbol jedne pogrešne, promašene politike devedesetih, koja je ovaj region zarobila, i koja ga i dalje drži zarobljenim u onim mitomanskim velikodržavnim projekcijama. Toj politici ne treba dizati spomenik! “, rekao je Kalezić.

Demokrate, pa samim tim i ministarka kulture, koja dolazi iz njihovih redova, povući će se pod pritiskom crkvenih struktura, smatra Kalezić, i vjerovatno će preinačiti odluku.

,,Ukoliko ne dođe do toga možemo govoriti o jednoj drugoj dimenziji. Ta druga dimenzija je da nakon smrti Amfilohija Radovića sve ono što su bile njegove tekovine u crkvenom pogledu su značajno smanjene, ili su potpuno potrte. Dakle, i kad govorimo o statusu Mitropolije crnogorsko primorske, i onoj vrsti autonomije koju je ona uživala u odnosu na patrijaršiju u Beogradu.Njegov nasljednik Joanikije, koji je uveden u taj čin, na način na koji je uveden, svi se sjećamo belvederskih dana, je zapravo učinio sve da potre one tekovine koje su imale prizvuk autonomije te Mitropolije u odnosu na patrijaršiju u Beogradu. To možemo na taj način tumačiti, ali ostaje da vidimo kako će se Demokrate, njihov kadar, u ovom slučaju ministarka Vujović odnijeti. Moja pretpostavka je da će ta odluka biti preinačena, jer prosto Demokrate niti imaju kapacitet, niti imaju hrabrosti da štite vladavinu prava, da štite jedan civilizacijski kurs na kome Crna Gora treba da bude, upravo suprotno i njihova politika je najopasnija, jer je jako podla", naglasio je Kalezić.

Srpska pravoslavna crkva traži najbolji sinergijski efekat da sve partije koje gravitiraju zvaničnom Beogradu, Banja Luci i Moskvi, pojašnjava Kalezić, u zbiru imaju dovoljno da formiraju vlast, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou.

,,Crkva ostaje i biće, bez ikakve dileme, ključni instrument, preko kojeg će vlasti u Beogradu, vlasti u Banja Luci i krovno vlasti u Moskvi uticati na političke prilike j Crnoj Gori. Crkva trenutno posjeduje instrumente koji nijesu samo crkvenog karaktera. Govorimo o mreži nevladinih organizacija, propagandnih punktova, medija, takozvana pravoslavna bratstva, to su sve pipci te strukture kroz koju crkva djeluje i ovi primjeri, kojima svjedočimo posljednjih nekoliko dana , najbolje materijalizuju način na koji crkva ulazi u izbornu kampanju” , istakao je Kalezić.

Crkva bira onu listu, na lokalnim izborima, kojoj treba više pomoći, mišljenja je Kalezić te smatra da je ta pomoć potrebna Pokretu Evropa sad, jer nemaju osnove za bavljenje terenskom politikom.

,,U ovom slučaju je Joanije eksplicirao kroz javnu podršku čovjeku čije ime se nalazi u nazivu liste, jer on nije na listi, što je paradoks, neuobičajeno čak i za crnogorske prilike, u kojima smo navikli na sve i svašta. On bira, crkva bira da pruži podršku onoj listi gdje ipak malo nešto curi. To je strategija, a sve sa ciljem da se 29. uveče omogući koaliciji, koje izlaze pod patronatom crkve, to ne znači da Demokratski front nije pod pokroviteljstvom crkve, nego Demokratski front i oni priljepci, oni već imaju” , zaključio je Kalezić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.