Budimpešta u potpunom mraku: Ugašena struja, biće poplavljena ostrva, saobraćaj ne ide od sinoć
Foto: N1

Budimpešta u potpunom mraku: Ugašena struja, biće poplavljena ostrva, saobraćaj ne ide od sinoć

U glavnom gradu Mađarske očekuju velike poplave, a tamošnja vlast organizovala je pripremu za porast vodostaja Dunava.

Reporterka N1 od jutros u Budimpešti prati porast te rijeke, u koju je stigao poplavni talas.

Poslednji podaci, ažurirani u 18 časova, pokazuju da je vodostaj došao do 630 centimetara, a da na sat raste za tri do pet centimetara - očekuje se da če vrhunac biti u noći petka na subotu, do 850 cm. Grad je u potpunom mraku, struja je ugašena, a mještani i turisti nisu uplašeni - neki čak govore i da im je zanimljivo ono što se dešava. Poplavljeni će biti ostrvo Margaret i Rimska obala, ali da ovi djelovi nisu naseljeni, te nema velikog razloga za brigu.

Situacija je bolja nego što se predviđalo, javlja reporterka N1 iz Budimpešte.

Sam pik poplavnog talasa, kako navodi, trebalo bi da dođe u Budimpeštu u noći petak na subotu. Ono što se prvobitno predviđalo jeste da bi poplavni talas mogao da dođe i do 880 cm, ali poslednje informacije kažu da će biti do 840-850 cm. Kod zgrade parlamenta je vidljiva linija odbrane u vidu džakova sa pijeskom, a nadležni kažu da je pripremljeno njih oko milion.

Tu su i metalni zidovi i mobilne brane, a iz MUP-a je reporterka N1 dobila informacije da se uradilo sve što je moglo, da je oko 1.200 vojnika u pripravnosti, kao i 300 volontera koji svakodnevno rade.

„Vidjeli smo u ponedeljak da moramo da gradimo utvrđenja do devet metara. Budimpešta je zaštićena ako nivo Dunava ne pređe taj nivo. Vidimo da će vodostaj biti niži od toga. Računamo na maksumum 840 do 850 cm u subotu, kada se očekuje da ce biti najviši. Najkritičnije tačke su ostrvo Margaret i Rimska obala. ti. djelovi će biti sigurno poplavljeni, ali tamo nema stanovnika, jer su to turistička mjesta“, rekla je zamjenica gradonačelnika Kata Tite za N1.

Kod ostrva Margaret, navodi reporterka N1, nalaze se beskućnici, ali se, kako je rečeno, trenutno radi na njihovoj evakuaciji i pokušaju da ih pronađu, jer postoji šansa da oni nisu najbolje informisani o onome što se dešava.

Treći nivo alarma i upozorenja za odbrane od poplava je, kaže reporterka N1, aktivan od ponedeljka, a kažu iz gradske uprave da će biti na snazi do četvrtka, kada će grad biti u potpunosti spreman za nadolazeću vodu.

I pored najavljenog poplavnog talasa, građani i turisti su rasterećeni:

„Ja nisam uplašen. Video sam da vodostaj rijeke raste, da će porasti za pet, šest metara, što ce biti među najvišim vodostajima”

„Vidim da je visok vodostaj, stiglo je obavještenje preko telefona, ali nemam šta da kažem”

„Nisam se uplašilo. Ovo je zanimljivo. Nakon deset godina se desilo da Dunav plavi u ovolikoj mjeri. Najavljuju da neće biti tako visok kao prije deset godina”, rekli su mještani Budimpešte za N1.

„Grad je u potpunom mraku. Ugasili su struju. Saobraćaj ne ide od sinoć. Semafori ne rade, a bio je zaustavljen i tramvajski saobraćaj. Naglasili su da vode računa o kvalitetu vode, jer može da se desi da vodosnabdijevanje ne bude normalno regulisano. Uvjeravaju da će sve biti u najboljem redu“, kaže reporterka N1.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.