U Indoneziji procvjetao najveći cvijet na svijetu: Cvijet leš širi odbojan miris
NAJVEĆI CVIJET NA SVIJETU - CVIJET LEŠ/ - SHUTTERSTOCK

U Indoneziji procvjetao najveći cvijet na svijetu: Cvijet leš širi odbojan miris

U šumi Palupuh u okrugu Agam na Zapadnoj Sumatri u Indoneziji procvjetao je najveći cvijet na svijetu Rafflesia arnoldii.

Mnogi su iskoristili priliku da se dive ovom džinovskom cvijetu, kao i da ga fotografišu. Ovaj cvijet može da poraste do 0,9 metara i da bude težak do 6,8 kilograma.

U pitanju je parazitska biljka, bez vidljivog lišća, korjenja ili stabla. Ona nema hlorofil i ne vrši fotosintezu, već vodu i hranljive materije dobija od drugih biljaka.

Kada cvjeta, emituje odbojan miris, sličan pokvarenom mesu koji privlači insekte koji oprašuju biljke. Zbog toga ga zovu i cvijet leš.

Šuma Palupuh se nalazi na nadmorskoj visini od 975 metara, s temperaturama koje dostižu 18-20 stepeni Celzijusa.

Prema podacima The West Sumatera Nature Conservation Agency (BKSDA), u provinciji Zapadna Sumatra postoji 36 tačaka na kojima raste ovaj ugroženi cvijet.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.