Gruzija donijela radikalan zakon za LGBT populaciju

Gruzija donijela radikalan zakon za LGBT populaciju

Parlament Gruzije usvojio je u trećem čitanju Nacrt zakona “O porodičnim vrijednostima i zaštiti maloljetnika” i izmjene još 18 zakona.

Ovim aktima zabranjuju se istopolne zajednice, promjena pola i LGBT propaganda, prenosi Eho Kavkaza.

Napominje se da su “za” glasala 84 poslanika. Istovremeno, opozicija je bojkotovala rad parlamenta i nije učestvovala u glasanju.

Zakon će stupiti na snagu nakon što ga potpiše predsjednica Salome Zurabišvili i objavi na zvaničnom sajtu pravnih informacija. Ona do sada nije saopštila da li će staviti veto na ovaj set zakona.

Ukazuje se da amandmani koje je predložila vladajuća partija “Gruzijski san” predviđaju zabranu registracije bilo kakvih brakova osim zajednice muškarca i žene, usvajanja maloljetnika od strane homoseksualnih parova i operacije promjene pola.

Osim toga, škole žele da zabrane davanje informacija koje se mogu protumačiti kao “propaganda pripadnosti suprotnom polu, istopolne veze ili incest”.

Mediji, oglašivači i bioskopi moraće da uređuju sadržaj kako bi ispunili zahtjeve zakona. Prvo čitanje seta dokumenata održano je 27. juna, a 4. septembra, zakonodavna inicijativa je prošla drugo čitanje.

Evropska unija je tada saopštila da ovaj paket ima važne posljedice po evropsku integraciju Gruzije.

Zakon je usvojen juče bez odgovarajućih javnih konsultacija i detaljne analize da li je u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima, navodi Eho Kavkaza.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.