Ko je Slovenka Marta Kos, naredna komesarka za proširenje EU: Novinarka, planinarka i članica plivačke reprezentacije Jugoslavije

Ko je Slovenka Marta Kos, naredna komesarka za proširenje EU: Novinarka, planinarka i članica plivačke reprezentacije Jugoslavije

Slovenka Marta Kos biće zadužena za proširenje EU. To je danas saopštila predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavljajući svoj tim komesarki i komesara. Ova slovenačka diplomatkinja biće zadužena i za Istočno susjedstvo EU.

Kos će raditi na podršci Ukrajini, nastaviti obnovu te zemlje i podržavati države kandidate za članstvo da se prirpeme za pristupanje EU. Marta Kos, koja bi na funkciji u Evropskoj komisiji trebalo da zamijeni Mađara Olivera Varheljija, bivša je ambasadorka Slovenije u Njemačkoj i Švajcarskoj, piše Danas.

Bila je potpredsjednica Slobodarskog pokreta, a prije dvije godine kandidovala se za predsjednicu Slovenije ali je tokom kampanje odustala od kandidature.

Odmah zatim je dala i ostavku na mesto potpredsjednice Slobodarskog pokreta, a poslije ostavke Tatjane Bobnar na mjesto ministrke unutrašnjih poslova, Kos je istupila iz Slobodarskog pokreta navodeći da to više nije njena stranka.

Marta Kos je iskusna diplomatkinja, poslovna liderka, konsultantkinja i stručnjakinja za komunikacije sa ličnim iskustvom u elitnim plivačkim sportovima, piše na sajtu Kreab.

Trenutno je predsjednica udruženja žena ONA VE i aktivna je u menadžment konsaltingu.

Prije toga je bila ambasadorka Slovenije u Njemačkoj, Letoniji, Švajcarskoj i Lihtenštajnu.

Od 2003. do 2013. vodila je Gustav Kaser Training International Slovenia, firmu specijalizovanu za obuku liderstva i prodaje.

Nakon završteka studija novinarstva karijeru je započela kao novinarka na Slovenačkoj nacionalnoj radio-televiziji, a bila je niz godina i dopisnica u Njemačkoj za Dojče vele RTV u Bonu.

Odatle je Marta prešla u Vladu Republike Slovenije kao direktorka Ureda za odnose s javnošću i medije i bila portparolka Vlade.

Marta Kos je rođena 28. juna 1965. Obožava da čita i planinari, nekada vrhunska plivačica, bila je članica slovenačke i jugoslovenske plivačke reprezentacije, navodi Linkedin.

Udata je za Henrija Getaza, koji je generalni sekretar Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu, piše na Vikipediji.

Izvor:CDM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.