Dokle je došlo Tužilaštvo BiH s istragom protiv Radovana Viškovića u vezi sa izmještanjem masovnih grobnica?
Foto: Dejan Rakita/Pixsell

Dokle je došlo Tužilaštvo BiH s istragom protiv Radovana Viškovića u vezi sa izmještanjem masovnih grobnica?

Prije četiri godine procurila je informacija da je tokom ranijeg svjedočenja zaštićenog svjedoka Tužilaštva BiH u predmetu ratnih zločina spomenut i Radovan Višković, aktuelni premijer bh. entiteta Republika Srpska i to u svojstvu osobe koja je učestvovala u premještanju masovnih grobnica.

Tužilaštvo BiH je nakon toga potvrdilo da je Radovan Višković dio predmeta o ratnim zločinima, no detalje nisu željeli iznositi. Od tada do danas nije se promijenilo ništa, barem javnost o tome nije upoznata.
Tada je svjedok M-16, pripadnik Milićke brigade, naveo da mu je Radovan Višković nudio da premještaju masovne grobnice za novac, što je svjedok odbio i zbog čega je kasnije imao problema sa Viškovićem.

Zbog činjenice da Tužilaštvo BiH godinama ništa ne poduzima po pitanju tog podatka, poslušajte ili pročitajte svjedočenje zaštićenog svjedoka u predmetu Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv Miodraga Josipovića i dr.

Svjedok M-16: "Kad je stao rat, u augustu mjesecu je počeo da radi u Boksitu kao saobraćajni inžinjer. Nudio mi je, meni i još ostalima, treba u novembar, decembar, jesen zima treba da se premještaju masovne grobnice. Boksitovi kamioni će to, a ja sam bio vozač. Hoćeš li da ideš, kaj debelo će platiti Rajko Dukić. Obezbjeđivat će civilna policija ne moraš se plašiti. Ja to ne mogu da gledam ne da, ne mogu uzeti pare znam da sam rekao. I od tada sam aj imao problema s njim, možda što je to on meni ponudio, a ja odbio."

Tužilac: Sjećate li se nekih od pripadnika policije o kojoj se govorili?

Svjedok M-16: "Vidio sam jedino vojsku i ovih komandira oficira."

Tužilac: E te oficire, koga ste vidjeli od tih oficira?

Svjedok M-16: "Vidio sam pomoćnika komandanta Glavnog štaba za saobraćaj Radovana Viškovića."

Tužilac: Radovana Viškovića?

Svjedok M-16: "Da."

Tužilac: Gdje je on bio?

Svjedok M-16: "On je bio baš tu, maltene rame uz rame sa Radomirom Pantićem."

Tužilac: Gdje tačno?

Svjedok M-16: "Na ulazu u stadion."

Tužilac: Koliko ste vi bili udaljeni od Viškovića i Pantića tada?

Svjedok M-16: "Desetak-petnaest metara."

Tužilac: Jeste mogli čuti neki razgovor između njih?

Svjedok M-16: "Razgovor između Viškovića i Radomira Pantića sam mogao precizno, sad će kamioni ovo treba deportovati da se što prije uradi."

Tužilac: Ko je govorio?

Svjedok M-16: "Višković govorio Pantiću."

Tužilac: Kako je bio obučen Višković?

Svjedok M-16: "Višković, u maskirnoj uniformi vojnoj."

Tokom ovog suđenja drugi svjedoci su navodili da su brigade dobijale zadatke da izvrše iskopavanje i prebacivanje tijela ubijenih na druge lokacije, koji je izvršen angažovanjem vojne policije.

Zaštićeni svjedok je u svjedočenju, koje objavljujemo (napomena: uz izmijenjen ton glasa zbog zaštite svjedoka), kazao kako je čuo da je "Radovan Višković rekao da je dobio naredbu od Glavnog štaba, da traži od 'Boksita' kamione, autobuse i mašine, da će sad oni biti deportovani gdje treba".

To se, navodno, dogodilo 13.7.1995. godine u Novoj Kasabi, gdje je bio zatočen veliki broj osoba iz Srebrenice.

Višković je u to vrijeme bio pomoćnik komandanta Glavnog štaba za saobraćaj.

I iskaz Željka Kerkeza u Haškom tribunalu poklapa se sa svjedočenjem zaštićenog svjedoka M-16, koji je još 2007. godine tužiocima Tužilaštva BiH detaljno govorio o događajima u Novoj Kasabi i prisustvu Radovana Viškovića.

Kerkez je bio visoki oficir u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske zadužen za transport, a njegovi referenti su bili, kako navodi, Višković i Mirović.

Govoreći o danima kada je pala Srebrenica, Kerkez kaže: "Ja sam sa vozilom kojim je upravljao moj pomoćnik, Višković Radovan, sa pukovnikom Simovićem, krenuo tog dana negde u popodnevnim časovima, sa Han Pijeska."

Na pitanje kojim putem, nastavlja: "Znači, ha... jedini put koji postoji, ovaj, to je, znači, Han Pijesak - Vlasenica - Milići - Konjević Polje - Bratunac i prema Srebrenici do Potočara."

Kerkez je kazao i kada je stigao u Potočare da je primjetio određeni broj vozila koji je postrojen i veći broj naroda.

"Znači, muslimanskog življa. Znači, žena, djece, mladića, staraca kako se sa određenim stvarima koje su nosili, znači, u rukama, ukrcava u ta postrojena vozila. Tu sam zatekao jedinice civilne policije, jedinice vojske i bila je određena grupa UNPROFOR-a koja je obezbeđivala to ukrcavanje".

On je naveo i da je tada razgovarao sa načelnikom saobraćajne službe, pukovnikom Krsmanovićem, o procesu transporta i ima li problema oko toga, na šta mu je odgovorio da je sve obezbijeđeno.
Na osnovu ovoga, ali i drugih izjava, Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv Radovana Viškovića.

Istraga je usmjerena i na izmještanje masovnih grobnica ubijenih osoba iz Srebrenice.

Prema navodima zaštićenog svjedoka M-16 koji je tada bio zaposlen u rudniku "Boksit" Milići, Radovan Višković je tada bio jedan od direktora "Boksita", njemu je nudio novac da učestvuje u izmještanju masovnih grobnica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.