Ako je važna samo ekonomija a identitet je za seljačine i lopove, zašto Milojko uprkos povećanju plata i penzija nije postao naš Vučić?

Ako je važna samo ekonomija a identitet je za seljačine i lopove, zašto Milojko uprkos povećanju plata i penzija nije postao naš Vučić?

Sjećate li se, dragi moji, onih silnih pametnih i knjiških ljudi, očešljanih i savršeno, takoreći američki bijelih zubala, što kad se nasmiju izgledaju kao špalir postrojenih orbit žvaka, kako nas podučavaju o tome da mi smo primitivni, dočim su njih grantovi na koje su nakačeni kao jagnje na dobru sisu dobre ovce naučili šta je u životu važno?

Sjećate li se kako su nam pričali da su identitetske teme prošlost, tek priče kojima DPS zavađa i dijeli naaaaarod? Da je važna samo ekonomija, sjećate li se? Da je ključ svakoga napretka antikorupcijska borba, pamtite li?

Aha. I đe smo sad?

Je li Milojko digao plate i penzije? Je li ih digao žestoko? Jeste, hvala. Pa zašto PES pada đe god izađe na izbore? Zašto PES ne uzima 45 posto glasova na izborima? Zašto je u Podgorici morao u koaliciju sa Demokratama, da se ne bi prosuo?

Zašto Demokrate, koji godinama izbjegavaju identitetska pitanja, a u međuvremenu, dakako, brutalno i efikasno opošljavaju svaku naredbu, od argatovanja na asimilatorskim poslovima, preko svađanja sa Hrvatskom, dakle miniranja EU integracija, do denatoizacije vojske i vučićizacije policije – zašto dakle „pobjede a ne podjele“ neidentitetska politika Demokrate nije popela na 30 posto, nego su u Podgorici morali sa PES-om, da se ne bi prosuli?

Zašto, ako je tačna teza da je važna samo ekonomija, a da identitetske teme treba prepustiti prošlosti, problema sa osipanjem biračkog tijela nema Andrija Mandić, koji se ne bavi ničim drugim osim srpskim identitetom?

Zato što teza ne samo da nije tačna, nego je i idiotska. I to je znao svako ko vam je to govorio: ko vas je svojom zmijskom pričom eutanazirao dok je završavan posao preuzimanja Crne Gore.

Naravno, najugodnije je drviti tu priču. Laž je uvijek lakša od istine. To djeluje tako progresivno, demokratski, tako okrenuto budućnosti… A i isplati se.

A šta je, ono, bilo, sa antikorupcionašlukom? Istražuje se samo korupcija bivših vlasti? Đe su one silne NGO i ine antikorupcijske inicijative? Kod ovih novih nema korupcije, kao što korupcije, otkako su tamo našli litijum i otkako Vučko prodaje oružje Ukrajini i Izraelu, nema ni u Srbiji? Neće je ni biti, dok Kvinta ne odluči da sruši Vučića, koji bi isto tako, voljom Kvinte, mogao biti i doživotni Vožd. Jer, svakako ste primijetili: korupcija se po pravilu javlja tamo gdje je potrebno sprovesti „demokratske promjene“.

Kako bilo, Spajić se suočava sa ozbiljnim limitima vlastite ideologije. Ok Miki: šta misliš, na koliko treba da podigneš plate da bi obrnuo trend pada, da bi PES počeo brzo rasti? Na 3, 5, 10 hiljada? Đa je zapelo?

Možda odgovor leži ovdje…

Da je DPS tokom „veličanstvenih litija“ plate i penzije digao za samo 100 eura, džabe biste, mila braćo u Hristu, do Sudnjega dana ulicama nosili krstove i ljubili ikone: odrali bi vas na izborima. Ali oni su se držali gesla: nama pare, narodu identitet. Od odbrane Crne Gore nisu imali kad da se bave platama i penzijama.

PES, vidimo, pak ne bi da se bavi identitetom i nacionalnim ponosom: oni su ubijeđeni da će ljudi, ako im daš pare, progutati sve.

Ali, Aleksandar Vučić… Taj je školu naučio od Putina. Taj se bavi ekonomijom, a istovremeno su mu identitetske politike na steroidima… ili kokainu.

Njemu, koliko ja vidim, ide najbolje.

Piše: Andrej Nikolaidis, kolumnista CdM-a

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.