Intenzivirati saradnju EU i Z. Balkana u borbi protiv migracija i kriminala
(Foto: Beta/Michael Kappeler/dpa via AP)

Intenzivirati saradnju EU i Z. Balkana u borbi protiv migracija i kriminala

Njemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer najavila je mnogo intenzivniju policijsku saradnju Njemačke i Evropske unije (EU) sa zemljama Zapadnog Balkana, na suzbijanju ilegalnih migracija i organizovanog kriminala.

Fezer je poslije sastanka u Berlinu sa kolegama sa Zapadnog Balkana i iz nekoliko članica EU, rekla da je, između ostalog, bilo riječi i o formiranju zajedničkih policijskih centara, zajedničkih patrola i o multilateralnim mjerama za kontrolu granica.

Kao veoma važno pitanje, Fezer je na konferenciji za novinare, poslije ministarskog sastanka, koji je održan 17. septembra u okviru Berlinskog procesa, navela efikasniju razmjenu podataka između policija.

"Za nas je veoma važno da se unaprijedi razmjena podataka sa zemljama Zapadnog Balkana u oblastima upravljanja migracijama i organizovanog kriminala. Kod suzbijanja iregularnih migracija, polažemo nadu u što skorije povezivanje zemalja Zapadnog Balkana sa (platformom za brzu i sugurnu razmjenu podataka) EuroDaT u okviru pristupnog procesa, dakle biometrijsku registraciju izbjeglica i migranata", rekla je Fezer.

Ministarka je dodala da je razgovarano i o policijskim instrumentima koji se već "veoma uspješno" koriste na spoljnim granicama EU, a koji mogu da budu prošireni i na zemlje Zapadnog Balkana.

"U to spadaju, na primjer, i zajedničke policijske patrole i centri. Pored toga želimo da pojačamo podršku zemljama Zapadnog Balkana kod deportacija, kako uz pomoć Fronteksa, tako i bilateralnim i multilateralnim mjerama", rekla je Fezer, prenijelo je njeno ministarstvo.

Dodala je da će biti pojačani i napori koji se ulažu da zemlje Zapadnog Balkana ojačaju svoje kapacitete za kontrolu granica.

Govoreći o saradnji na suzbijanju organizovanog kriminala, rekla je da je razmotreno da se uz do sada involviranu policiju i pravosuđe, u prekograničnu saradnju i razmjenu informacija mnogo više uključe i finansijske institucije i socijalne službe.

"Na taj način bi mogli da pratimo tokove novca i spriječimo pranje novca, kako bi kriminalne bande ostale bez finansijske baze", rekla je Fezer, dodajući da se to prije svega odnosi na trgovinu narkoticima, krijumčarenje i trgovinu ljudima.

Fezer je rakla da je na marginama sastanka u bilateralnim razgovorima sa predstavnicima zemalja EU rekla da želi i da se više primjenjuju Dablinska pravila EU o azilu, koja predviđaju vraćanje izbjeglica u zemlju Unije u kojoj su prvi put registrovani. Kao konkretan primjer navela je razgovore o toj temi sa Grčkom i Italijom.

Berlinski proces inicirala je 2014, bivša njemačka kancelarka Angela Merkel, u njemu učestvuje šest zemalja Zapadnog Balkana, a među osnivačima su i Austrija, Francuska, Velika Britanija, Italija, Poljska, Slovenija i Evropska komisija. U radu foruma povremeno se uključuju i druge članice EU, poput Bugarske i Grčke, kao i predstavnici međunarodnih organizacija, prenosi RTCG.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.