Podnijet optužni predlog protiv Peruničića: Terete ga da je davao naloge za prisluškivanje 50 lica
DEJAN PERUNICIC/ - DAN

Podnijet optužni predlog protiv Peruničića: Terete ga da je davao naloge za prisluškivanje 50 lica

Specijalno državno tužilaštvo danas je Višem sudu u Podgorici podnijelo optužni predlog protiv Dejana Peruničića, bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, zbog postojanja osnovane sumnje da je učinio produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Sumnjiče ga da je protivno zakonu davao usmene naloge nepoznatim službenicima za prisluškivanje 50 lica.

- Okrivljeni je optužen da je, u periodu od decembra 2019. do avgusta 2020. godine, u Podgorici, protivpravno iskorišćavao svoj službeni položaj i ovlašćenje direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, jer je, suprotno Zakonu o Agenciji za nacionalnu bezbjednost i bez odobrenja predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore ili sudije koji ga zamjenjuje, nepoznatim službenicima Agencije izdavao usmene naloge za primjenu nadzora nad elektronskim komunikacijama za brojeve telefona 50 fizičkih lica, jedne političke partije, više privrednih društava i jedne vjerske zajednice, koji su ih izvršavali i time teže povrijedili njihova prava na poštovanje privatnog i porodičnog života, garantovana Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Ustavom Crne Gore, saopštio je portparol SDT-a i specijalni tužilac Vukas Radonjić.

Kako se dodaje u saopštenju, za djela koja mu se stavljaju na teret propisana je kazna zatvora do pet godina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.