VOA: Otkud ministar Dejan Ristić u posjeti Bjelorusiji, „posljednjoj diktaturi u Evropi“?

VOA: Otkud ministar Dejan Ristić u posjeti Bjelorusiji, „posljednjoj diktaturi u Evropi“?

Srpski ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić završio je dvodnevnu posjetu Bjelorusiji - upriličenu neposredno pošto je Apelacioni sud u Beogradu odlučivao o izručenju aktiviste i novinara Andreja Gnjota toj zemlji.

Bjeloruske vlasti Gnjota od Srbije, gdje se nalazi u kućnom ekstradicionom pritvoru, potražuju zbog optužbi o utaji poreza – koje on nedvosmisleno odbacuje tvrdeći da se radi o političkom progonu.

Odluka suda u vezi sa mogućim izručenjem trebalo bi da bude poznata u narednih mjesec dana.

Sudeći na osnovu saopštenja resornog ministarstva bjeloruski aktivista nije bio tema razgovora. Povod posjete, kako je ukazano, bila je moguća saradnja u oblasti telekomunikacija.

„Bjeloruska strana izrazila je interesovanje javnog preduzeća Beltelekom za uspostavljanje saradnje sa Telekomom Srbija“, navelo je između ostalog Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Srbije.

Kiril Sukhotski, novinar ruskog servisa Glasa Amerike, termin posjete srpskog ministra Bjelorusiji ocjenjuje kao, kako se izrazio, čudnu koincidenciju.

„Slučaj Gnjot nije uvršćen u ono što je predstavljeno kao tema na dnevnom redu posjete srpskog ministra telekomunikacija, ali jeste vrlo interesantno u kom trenutku se događa ova posjeta. Bilo bi, s toga, zanimljivo utvrditi da li je to i zaista bio slučaj“, ukazuje Sukhotski.

Bjelorusija se nalazi pod sankcijama Evropske unije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država kojima Zapad pokušava da navede vlasti te zemlje da poštuju demokratske principe, principe podjele vlasti i vladavinu prava.

U tom kontekstu, ministar zadužen za informisanje države kandidatkinje za članstvo u EU, obilazi zemlju u kojoj su – kako podsjećaju sagovornici Glasa Amerike – nezavisni mediji i kritički nastrojeni novinar na udaru vlasti, progonjeni ili pritvoreni.

„Ne postoji apsolutno nijedan medij, nijedan jedini nezavisi novinar unutar Belorusije. Oni su ili u zatvoru, ili u egzilu. Svi bjeloruski nezavisni mediji rade iz Litvanije, Poljske ili iz drugih zemalja, jer je čak i prije posljednjeg talasa represije Belorusija smatrana za posljednju preostalu diktaturu u Evropi, a sada je diktatura pod autoritarnim režimom koji novinare proglašava za ekstremiste, medijske organizacije za ekstremističke i terorističke, a nezavisne novinare smatra za teroriste, jer nude informacije koje su suprotne pogledima državne propagande“, kaže Suhotski, poreklom Bjelorus, koji je zemlju napustio 2002.

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić ukazuje za Glas Amerike da je posjeta Dejana Ristića Belorusiji javnosti šalje veoma lošu poruku.

„Da je ministar imao kontakte sa zemljama Evropske unije i da je obišao prvo njih, pa da možete da kažete da mu se može dozvoliti da ode u posjetu zemljama koje se ne mogu pohvatili niti slobodom informisanja, niti ljudskim pravima i demokratijom“, ocijenio je Bodrožić.

On smatra i da je posjeta organizovana u, kako kaže, pogrešno vrijeme.

„Navodi se da je ova posjeta u oblasti telekomunikacija, ali opet kao ministar informisanja u zemlji u tranziciji, koja je veoma loše kotirana na svjetskim i evropskim listama po slobodi štampe i s obzirom na zvanično opredjeljenje Vlade Srbije da želi da ostane na evropskom putu, ovo je potpuno pogrešna odluka, potpuno pogrešan tajming… Ministar je, em loše počeo svoj mandat, em ide u Bjelorusiju na konsultacije. To može samo da nas onespokoji da će biti još gore kada je ministar Ristić u pitanju“, zaključuje Bodrožić.

Prema podacima međunarodnih posmatrača, Bjelorusija u Evropi i svijetu prednjači po broju uhapšenih i pritvorenih novinara.

Njih više od 30 je privedeno i osuđeno na zatvorske kazne.

Bližu saradnju vlasti Srbije sa režimom u Belorusiji Kiril Sukhotski vidi i kao upozorenje da Srbija nije najsigurnija destinacija za bjeloruske građane koji traže utočište od progona.

„Poruka je očigledno upućena ljudima koji su morali da napuste Bjelorusiju i potraže utočište u Evropi – da Srbija možda nije tako sigurno utočište“, smatra Sukhotski.

On podsjeća na brojne Bjeloruse i Ruse koji su napustili svoje zemlje zbog represije – po početku ruske invazije u Ukrajini.

„Mnogi od njih su u Beogradu i to bi mogla da bude poruka za njih da bi mogli da budu isporučeni Belorusiji ili Rusiji i to bi trebalo da izazove uzbunu u njihovim krugovima u Srbiji“, zaključuje Sukhotski.

Reporteri bez granica (RSF), međunarodna nevladina organizacija usredređena na očuvanje slobode medija, Bjelorusiju su označavali najopasnijom po novinare do ruske invazije na Ukrajinu februara 2022.

Nalazi se na 167. mjestu indeksa slobode medija RSF od ukupno 180 zemalja.

U svom izvještaju, RSF navodi da se gotovo 400 beloruskih novinara nalazi u egzilu, što je posljedica represije vlasti oličene u hapšenjma, napadima i zlostavljanju u zatvorima.

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.