Preminuo Budimir Lončar: Bio pripadnik NOB-a i predvodio diplomatiju SFR Jugoslavije

Preminuo Budimir Lončar: Bio pripadnik NOB-a i predvodio diplomatiju SFR Jugoslavije

Diplomata Budimir Lončar preminuo je u 101. godini života.

Kako javlja Antena Zadar, preminuo je u popodnevnim satima u svom rodnom Preku na Ugljanu. Kako pišu, Lončar je pronađen mrtav u moru, nakon čega su očevici odmah pozvati Hitna pomoć i policiju.

Portal piše da se trenutno ispituju okolnosti događaja i da je Lončar i u 101. godini bio vrlo vitalan. 1. aprila ove godine proslavio je 100. rođendan te je svoje penzionerske dane provodio u rodnom Preku gdje ga je i zadesila smrt.

Lončar je široj javnosti poznat kao bivši hrvatski i jugoslovenski diplomata, a javnost ga pamti i kao zadnjeg ministra vanjskih poslova bivše države te posebnog izaslanika glavnog sekretara Ujedinjenih nacijaa za Pokret nesvrstanih. Lončar je bio i savjetnik čak dvojice hrvatskih predsjednika.

Bio je i pripadnik partizanskog pokreta.

Vijest o njegovoj smrti potvrdio je i istoričar Tvrtko Jakovina koji se od Lončara oprostio na društvenim mrežama. 

“Budimir Lončar, diplomat, partizan, svjetski državnik, moj prijatelj, preminuo je danas u Preku, mjestu u kojem je rođen 1. travnja 1924”, napisao je Jakovina.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.