Antonio Gutereš

"Save our seas": Gutereš uputio globalni SOS za očuvanje mora

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš je na samitu Foruma pacifičkih ostrva uputio upozorenje - "globalni SOS", o porastu nivoa mora u regionu Pacifika.

"U Tongi sam da izdam globalni SOS – Save our Seas – o rastućem nivou mora", rekao je Gutereš.

Generalni sekretar je upozorio da „globalna katastrofa“ ugrožava pacifički regionu.

Gutereš je predstavio rezultate istraživanja koji ukazuju na to da je u regionu Pacifika porast nivoa mora brži od globalnog prosjeka.

Pacifička ostrva, slabo naseljena i bez teške industrije, godišnje emituju manje od 0,02 odsto od globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Prema novom izvještaju koji je objavila klimatska agencija UN, nivo mora je porastao za oko 15 centimetara u određenim djelovima Pacifika u poslednjih 30 godina.

Globalni prosjek je postavljen na 9,4 centimetra, prema ovom istraživanju Svjetske meteorološke organizacije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.