Harris povećava prednost u odnosu na Trumpa, pokazuje anketa Reuters/Ipsos

45 POSTO NASPRAM 41

Harris povećava prednost u odnosu na Trumpa, pokazuje anketa Reuters/Ipsos

Demokrata Kamala Harris vodi republikanca Donalda Trumpa sa 45 posto prema 41 posto u anketi Reuters/Ipsos objavljenoj u četvrtak koja je pokazala da je potpredsjednica izazvala novi entuzijazam među biračima i uzdrmala utrku uoči izbora 5. novembra.

Prednost od četiri procentna poena među registrovanim glasačima bila je veća od prednosti koju je Harris imala u odnosu na bivšeg predsjednika od jednog poena u anketi Reuters/Ipsos krajem jula. Nova anketa, koja je provedena u osam dana završenih u srijedu i ima marginu greške dva procentna poena, pokazala je da je Harris dobila podršku među ženama i Hispancima.

Harris je vodi u odnosu na Trumpa sa 49 posto prema 36 posto - ili 13 procentnih poena - i među ženama glasačima i među latinoameričkim glasačima. U četiri ankete Reuters/Ipsos provedene u julu, Harris je imala prednost od devet poena među ženama i šest poena prednosti među Hispancima.

Trump vodi među bijelim glasačima i muškarcima, oba sa sličnom razlikom kao u julu, iako se njegovo vodstvo među glasačima bez fakultetske diplome smanjilo na sedam bodova u najnovijem istraživanju, u odnosu na 14 bodova u julu.

Rezultati ilustriraju kako je predsjednička trka u SAD bila uzdrmana tokom ljeta. Predsjednik Joe Biden (81) prekinuo je svoju kampanju 21. jula nakon što je katastrofalna debata protiv Trumpa izazvala široke pozive njegovih kolega demokrata da odustane od svoje kandidature za reizbor.

Od tada, Harris je stekla poziciju protiv Trumpa u nacionalnim anketama i u kritičnim državama. Dok nacionalna istraživanja, uključujući Reuters/Ipsos', daju važne signale o stavovima biračkog tijela, rezultati Izbornog kolegij od države do države određuju pobjednika, uz nekoliko ključnih država koje će vjerovatno biti odlučujuće.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.