Jeftini trikovi koji će vam pomoći da rashladite vaš dom
Ilustracija

Jeftini trikovi koji će vam pomoći da rashladite vaš dom

Tokom ljeta visoke temperature otežavaju vam boravak u svojim domovima, a pomoću jeftinih trikova možete rashladiti prostor.

Toplota često izaziva nelagodu i iscrpljenost, ali postoje učinkoviti načini kako rashladiti prostorije koristeći se prirodnim metodama.

Umjesto oslanjanja na tehnologiju, jednostavni trikovi poput prirodne ventilacije, korištenja vlažnih krpa i promjene dnevnih rutina mogu donijeti prijeko potrebno osvježenje.

Zamračite prostor

Dodavanje zavjesa visoke kvalitete pristupačan je način za blokiranje topline. Razmislite i o boji i vrsti zavjesa. Svijetle rolete i zavjese od deblje tkanine najbolje blokiraju toplinu. Tokom zime ih možete zamijeniti tamnijima kako biste zadržali toplinu.

Biljke

Ne samo da s biljkama možete učiniti da vaš dom izgleda i miriše bolje, takođe možete smanjiti unutrašnju temperaturu svog doma za čak 12 stepeni. Biljke hlade prostoriju procesom koji se naziva transpiracija, što je ekvivalent ljudskom znojenju. To uključuje biljke koje ispuštaju višak vode iz svog lišća kako temperatura raste, koja odlazi u zrak i hladi ga.

Koristite termofon

Uzmite stari termofor, napunite ga hladnom vodom i zatim stavite u zamrzivač. Nakon što se zamrzne, možete ga koristiti za rashlađivanje gdje god se nalazili u kući. Kako biste lakše utonuli u san, možete ga staviti u podnožje kreveta ili ispod jastuka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.