Vještačka inteligencija piše i policijske izvještaje

Vještačka inteligencija piše i policijske izvještaje

​Gotovo da nema industrije, organizacije ili servisa u kojem se danas ne koristi vještačka inteligencija Prednosti ove tehnologije otkrila je i američka policija kojoj generativna vještačka inteligencija pomaže u pisanju izvještaja nakon izlaska na teren i intervencija.

Policija je ovu tehnologiju počela da koristi nakon što su prošle godine počeli da koriste novi alat "Draft One" koji je razvila kompanija "Axon", dobavljač policijske opreme, prenose Nezavisne.

"Draft One" koristi "Microsoftovu" "Azure OpenAI" platformu za prepisivanje audio-snimaka sa kamera koje policajci nose tokom intervencija i zatim generiše nacrte teksta ili čitav izvještaj. Kako bi AI bila objektivna i što tačnija, ti izvještaji su bazirani isključivo na osnovu sadržaja s tih kamera, kako bi izbjegli nekakva nagađanja ili uljepšavanja situacije, prenosi B92.

Nakon što AI napiše izvještaj, njega službenici moraju da pročitaju i potvrde, ako je potrebno i dodatno urede. 

U svakom takvom izvještaju potrebno je naglasiti da je u njegovom pisanju korišćena ova tehnologija. 

Takođe, kako bi se izbjegle takozvane halucinacije, odnosno izmišljanje kojem je ponekad AI sklona, iz "Axona" kažu da su prilagodili algoritam na kojem je prioritet stavljen na činjenice.

Kao i u slučaju brojnih drugih sličnih alata, "Draft One" je napravljen kako bi policajcima značajno povećao efikasnost, odnosno smanjio rad sa papirologijom, tako da mogu da imaju više vremena za policijski posao i rad na terenu. 

U prosjeku, uz pomoć AI alata za pisanje izvještaja može se uštedjeti od pola sata do čak 45 minuta. 

Pored toga, kako tvrde službenici koji rade s ovim alatom, "Draft One" ne izmišlja, već piše tačne i odlično strukturirane rečenice i ponekad čak prepoznaje određene detalje koje niti sami policajci ne bi primijetili na snimcima sa kamera koje nose na uniformama.

"Draft One" se ne koristi podjednako u svim saveznim državama i policijskim stanicama. 

U nekim stanicama koristi se samo za pisanje izvještaja o manjim prekršajima koji ne uključuju nasilje i hapšenja, dok se u drugim policijskim stanicama AI koristi čak i u velikim slučajevima. 

U budućnosti možemo očekivati da će se korišćenje vještačke inteligencije u pisanju izvještaja proširiti na brojne druge stanice širom SAD, a biće zanimljivo vidjeti da li će se AI koristiti i u nekim drugim slučajevima.

Iako se ova tehnologija do sada pokazala veoma uspješnom i pouzdanom, njeno korišćenje ne prolazi bez kritika. 

Problem su halucinacije, odnosno potencijalno izmišljanje informacija i mogućnost vještačke inteligencije da mijenja kritične dokumente važne za procese i suđenja. 

Takođe, kritičari korišćenja ove tehnologije u policiji smatraju da bi policajci mogli previše da se oslone na AI i mogli bi biti površni prema svojim zadacima pisanja i provjeravanja izvještaja.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.