CKP: Predsjednik države dužan je da poštuje Ustav u kojem je normiran crnogorski jezik kao službeni

CKP: Predsjednik države dužan je da poštuje Ustav u kojem je normiran crnogorski jezik kao službeni

"Milatović bojažljivo relativizuje, kao da je u podsvjesnoj zavisnosti prema drugom jeziku i kulturi" Crnogorska konzervativna partija (CKP) saopštila je da je u maniru podređenog, predsjednik Milatović kao đak ponavljač ponovio i potvrdio da govori (srpski), baš onako kako mu srbijanski predsjednik sugerisao.

- Građanin Milatović privatno ima pravo da govori jezikom kojim hoće, i to mu niko ne može osporiti, ali predsjednik Milatović je dužan da poštuje Ustav Crne Gore u kojem je normiran crnogorski jezik kao službeni. Takođe predśednik ima obavezu da čuva dostojanstvo svoje države i svih njenih građana - naveli su u reagovanju.

Jezik je po Hajdegeru “kuća bitka”, on je čovjekova domovina, iz njega i kroz njega živi svaka nacionalna kultura, tvrde iz CKP i dodaju da bez jezika nema ni kulture, a bez nje ni identiteta ni subjektiviteta.

- Ali ga predsjednik Milatović bojažljivo relativizuje kao da je u podsvjesnoj zavisnosti prema drugom jeziku i kulturi, ma koliko god nam bili bliski, kao tačkama referencije u odnosu na koje gradi odnos prema svom jeziku - smatraju.

Kako su kazali iz te partije, biti u podređenom odnosu prema nosiocima kulture koji se negatorski odnose prema tvojoj nacionalnoj kulturi, u najmanju ruku znači nerazumijevanje i krizu vlastite kulture i identiteta.

- Pa gospodine predsjedniče, nakon “vinskog gafa”, zar ste nam morali pripremiti novi sa jezikom - kazali su iz CKP-a.

Pitali su ga i dokle predśedniče svih građana nezavisne i suverene Crne Gore, među kojima je, naveli su, većina Crnogoraca koji zbore crnogorskim jezikom

- Oprostite, gospodine ministre, ja ne govorim srpski, no crnogorski. Tako me je učio moj otac, crnogorski kralj Nikola.” – tako je crnogorska princeza i kraljica Italije Jelena Savojska Petrović Njegoš odbrusila srpskom ministru Janjiću u Sofiji prilikom pośete svojoj kćeri, bugarskoj carici Đovani. Da, tako je zborila dostojanstvena odiva kuće Petrovića za razliku od aktuelnog predśednika Crne Gore koji je dozvolio da ga javno pred kamerama Vučić prekine i opomene da “govori srpskim jezikom - saopšteno je iz Crnogorske konzervativne partije (CEP).

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.