Milanović: Pitao sam Vučića je li je svjestan koliko je Srba zavijeno u crno zbog toga što je rekao 1995. u Glini

Milanović: Pitao sam Vučića je li je svjestan koliko je Srba zavijeno u crno zbog toga što je rekao 1995. u Glini

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ovu sedmicu je boravio u Glini, gdje se održala 30. godišnjica osnivanja 20. domobranske pukovnije Glina. U svom govoru predsjednik Milanović posebno se osvrnuo na ulogu Gline u Domovinskom ratu, istakavši da je pravo mjesto završetka rata i hrvatske pobjede upravo u Glini.

- Pobjeda je tek onda kada se porazi protivnik, kada više nema pucnjave i kada utihne oružje. Ta pobjeda u Domovinskom ratu te pravi kraj i završetak rata desili su se ovdje u Glini na cesti prema Topuskom, s izuzetkom pametne diplomatije jer Hrvatska je stalno čuvala i pazila svoje vojnike. Poznato je da sam pokušavao, i kao predsjednik Vlade i Republike, skrenuti pažnju da bi se možda Dan pobjede trebalo obilježavati ponekad i u Glini i Kninu. Međutim do toga nikad nije došlo - kazao je Milanović dodavši kako će i dalje ponavljati da je konačna pobjeda postignuta u Glini. 

- Hrvatska se vojska ovdje više borila u samoj Oluji nego u drugim područjima. Naravno, borila se Hrvatska vojska i u pripremi kninske ofanzive, ali sama operacija je trajala kratko i bila je sjajna, blistava i uspješna - dodao je Milanović.

Govoreći o istorijskim događajima, predsjednik Milanović se osvrnuo i na ulogu Srbije u ratu te zablude koje su srbijanski političari, među kojima je spomenuo Aleksandra Vučića i Vojislava Šešelja, nametali Srbima u Hrvatskoj tokom 90-ih. Istakao je kako je Vučić manipulisao narodom, dovodeći ga u zabludu i iluziju da Hrvatska nije njihov dom, već dio tzv. „Velike Srbije“, podsjetivši na njegov govor u Glini. 

- Uvijek me zanimalo zašto je Vučić, iako svjestan koliko se Srbi nalaze u teškom položaju, imao potrebu baš na ovakav način narod dovoditi u zabludu. Koliko god Vučić htio da se to zaboravi i izbriše jer nije ugodno, to nije moguće. Stoga sam ga pitao samo jednu stvar: da li je svjestan koliko je Srba zavijeno u crno zbog toga što je izrekao u proljeće 1995. godine u Glini? Nisam ga pitao za Hrvate jer mu do Hrvata nije ni stalo. S druge strane, mi se tako nismo ponašali. Kod vas nisam ni sada ni ranije primijetio nikakvu količinu mržnje i bijesa prema takozvanoj drugoj strani. To je pravi put te sam tako gradio svoju karijeru i tako ću je graditi i dalje. To su te razlike koje nas, hvala Bogu, u nekim stvarima i razdvajaju jer katkad da bi se definisao kao entitet, kao čovjek, kao zajednica hrvatskih građana, Hrvata, nažalost moraš se definisati i u opreci prema nečemu. Nadam se i da su ta vremena zauvijek iza nas i čvrsto vjerujem da smo tamo gdje smo htjeli biti – ukorijenjeni u zapadnu civilizaciju, koja nije savršena, ali boljeg nema. Imamo sreću da ove generacije žive u njemu - kazao je Predsjednik Republike. 

Povodom obilježavanja 30. godišnjice osnivanja, predsjednik Republike i vrhovni komandant OSRH Zoran Milanović odlikovao je 20. domobransku pukovniju Glina Redom Nikole Šubića Zrinskog, za iskazano junaštvo njenih pripadnika u Domovinskom ratu.

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.