Šaranović: Za korumpirane policajce neće biti mjesta u službi, kreće opsežna kontrola imovine

Šaranović: Za korumpirane policajce neće biti mjesta u službi, kreće opsežna kontrola imovine

Postoje bivši, ali i neki sadašnji policijski službenici čija je imovina višestruko veća od one koji mogu opravdati i ako se to i potvrdi kroz provjere, za njih neće biti mjesta u službi, kazao je intervjuu Televiziji Vijesti ministar unutrasnjih poslova Danilo Šaranović.

Najavio je da kreće opsežna kontrola imovine i životnog stila policajaca.

Rekao je i da preko 200 policijskih službenika nije predalo imovinske kartone u zakonskom roku, do kraja jula, pa im prijete otpuštanja, a tvrdi i da policija ima nikad bolje rezultate u borbi protiv privrednog kriminala.

"U zakonskom roku imovinske kartone predalo je nešto više od 3400 policijskih službenika, dok njih 236 to nisu učinili. Jedno od najvećih dostignuća ovog menadžmenta MUP-a jeste što smo nakon duže od deset godina, a za svega šest mjeseci, uspjeli da stvorimo uslove za kontrolu imovine i životnog stila, a samim tim i čišćenje bezbjednosnog sektora od korumpiranih policijskih službenika", rekao je Šaranović.

Šaranović je dodao da je zakonski rok istekao 31. jula.

"Zakonski rok je istekao 31. jula. Kao što sam kazao, zakonom su propisane sankcije za nepodnošenje imovinskog kartona i nedostavljanje tačnih podataka, a najteža od tih sankcija je prestanak radnog odnosa", kazao je Šaranović.

On je kazao i da postoje službenici čija je imovina "višestruko vrednija".

"Obavještajni podaci i započete opsežne finansijske istrage upućuju na to da postoje i bivši, ali i aktivni policijski službenici, čija je imovina višestruko vrednija od one koju bi mogli opravdati. Neki od tih postupaka bez dileme vode do javnosti dobro poznatih kompanija i imena. Siguran sam da onog trenutka kada ti postupci budu okončani, da kod određenih imena neće biti iznenađenja, a potpuno je jasno da za takve u službi više neće biti mjesta".

Na pitanje kakvi su podaci kada je riječ o organizovanom kriminalu, Šaranović je odgovorio:

"Od početka godine je procesuirano skoro 600 članova visokorizicnih organizovanih kriminalnih grupa i se njima povezanih lica, koji su vršili razna krivična djela iz oblasti teškog i organizovanog kriminala. Kada su u pitanju ubistva, od početka godine je registrovano osam, od čega tri kao posljedica obračuna organizovanih kriminalnih grupa, 0 slučajno ubijenih, a registrovano je i 35 ubistava u pokušaju. Svako od njih je rasvijetljeno, a rasvijetljena su i dva ubistva i četiri ubistva u pokušaju iz prehodnog perioda. Mnogo toga govore uporedni podaci. Npr. za četiri godine vlade Duška Markovića broj ukupno ubijenih je 93 lica, od čega 42 lica u kriminalnim obračunima, a u tim kriminalnim obračunima je šest lica slučajno ubijeno. Od 2020 godine, dakle od prve promjene vlasti do danas, broj ukupno ubijenih je 26, od čega je ubijeno u kriminalnim obračunima 7 lica i 0 slučajno ubijenih. Dakle, imamo pad ukupnog broja ubijenih za 72 %.Za 30 godina bivše vlasti ubijeno je čak 711 lica, a 82 ubistva su nerasvijetljena. Potpuno je jasno da se ovako nešto više nikada ne smije dogoditi. Izabovite nam podatak ovih 82 koji su nerasvijetljeni".

 

Izvor: Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.