Golović: Ako se ne smijeni Odbor direktora Solara, Mujoviću ne ostaje ništa drugo bez da podnese ostavku

Golović: Ako se ne smijeni Odbor direktora Solara, Mujoviću ne ostaje ništa drugo bez da podnese ostavku

Ministar energetike, ne(stranački) ekspert Saša Mujović zatražio je od Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore da pokrene postupak smjene članova Odbora direktora Solar gradnje, saopštio je član predsjedništva GP URA, Dušan Golović.

To se dogodilo, kako je kazao Golović, nakon "politički motivisane smjene Valerije Saveljić sa pozicije izvršne direktorke Solar gradnje – čiji je jedini „grijeh“, uzgred, to što nije tolerisala nedolazak na posao i neispunjavanje profesionalnih obaveza zaposlenih u firmi (među kojima je, igrom slučaja, bila i kćerka predsjednice Odbora direktora Solar gradnje, Marine Jočić)".

Golović dodaje da je nakon 15 dana Odbor direktora EPCG konačno zakazao sjednicu za ponedjeljak, 2. septembar 2024. godine.

"Međutim, Odbor direktora EPCG u njima imanentnom maniru, odbio je ponovo da uvaži zahtjev resornog ministra Mujovića, pa u Dnevnom redu sjednice neće uvrstiti i tačku pod kojom bi se razmatrao status članova Odbora direktora “Solar gradnje", saopštio je Golović.

Golović je naveo da će umjesto razmatranja statusa članova Odbora direktora Solara na Dnevnom redu biti sekvenca „razno“, kroz koju će, kako navodi, sasvim sigurno rezultirati novim benefitima za one koji su u porodičnim, rodbinskim, kumovskim, prijateljskim i političkim vezama sa uvaženim članovima Odbora direktora EPCG-a.

"Nameće se logično pitanje, barem za laičku javnost, ako ne za brojne eksperte iz osovine koja čini izvršnu vlast na državnom nivou – da li je ćutanje od 15 dana, te ovako segmentirana sjednica Odbora direktora EPCG-a, flagrantno nepoštovanje resornog ministra Mujovića. Bazičnim logiciranjem, zaključujemo da Odbor direktora EPCG apsolutno ne priznaje funkcionalni, ili bilo kakav drugi autoritet resornog ministra, a što, na ovaj način zakazana sjednica, nedvosmisleno ilustruje. Kako sada stvari stoje ministar Mujović će sada biti primoran da ponovo “kapitulira” pred trojcem Đukanović – Jočić – Đonbaljaj. Pošto mu je Spajić nedavno uzeo pola ministarstva, stiče se zaključak da se ministar Mujović ne pita ništa ni u onom dijelu ministarstva koji mu je ostao, u energetskom sektoru", kazao je Golović.

On podsjeća da je Mujović prethodnu kapitulaciju potpisao kada je mimo svih procedura, argumentacije i precizno utvrđenih kriterijuma, potpuno netransparentno, smijenjena sada već bivša izvršna direktorica „Solar gradnje“ Valerija Saveljić.

Golović dodaje da je još jedna u nizu „grešaka“ za vrijeme njenog angažmana, a tokom kojeg su postignuti rekordni rezultati, jeste bilo i to što je Saveljić raskinula ugovor sa kompanijom „Kaldera“, koja je povezana sa Miloradom Dodikom i nalazi se pod restriktivnim mjerama EU i SAD.

"Uprkos samoproklamovanoj ekspertizi resornog ministra s jedne, ali i Odbora direktora EPCG sa druge strane, sasvim je jasno da se i u ovom slučaju radi o brutalnom zanemarivanju javnog interesa, već o kontinuitetu katastrofalnog rukovođenja energetskim sektorom, koji je pretvoren u prćiju kadrova Nove srpske demokratije, a uz to je postao i talac nepoštovanja procedura i zakulisnih, političkih i ličnih okršaja", rekao je Golović.

Nama, laicima i zainteresovanoj javnosti, kako tvrdi on, ostaje da sačekamo ishod ovog okršaja između dvije instance ne(stranačkog) eksperta – ministra Mujovića i osovine Đukanović – Jočić.

"Ukoliko se ne realizuje zatražena smjena Odbora direktora „Solar gradnje“, vjerujem da ministar Mujović neće kontemplirati bilo kakvu drugu opciju osim ostavke. Jer nešto drugo očekivati od nekog ko se konstantno poziva na ekspertizu, odgovornost i ozbiljnost u djelovanju bilo bi potpuno pogrešno", zaključio je Golović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.