ASP: Dok cijene „lete u nebo“, IRF milionima osnažuje trgovine
Foto: IRF

ASP: Dok cijene „lete u nebo“, IRF milionima osnažuje trgovine

Za svega sedam trgovina je Investiciono razvojni fond (IRF), u samo protekle dvije i po godine, prikazao realizaciju otkupa potraživanja (faktoring) od nevjerovatnih 168 miliona eura, direktno jačajući tim trgovinama ionako jaku likvidnost, dok u isto vrijeme cijene namirnica i roba za crnogorske građane praktično „lete u nebo“ i velike trgovine gomilaju enormne profite, saopšteno je iz Akcije sa socijalnu pravdu (ASP).

Kako su naveli, prema zvaničnim podacima, od tih sedam prikazanih trgovina, koje su uzete kao primjer zbog najvećih dobijenih otkupa potraživanja, na samo dvije trgovine se odnosi čak preko 80 odsto sume od prikazanih 168 miliona eura, realizovanih od početka 2022. do sredine ove godine.

- Plasmani IRF-a su povoljniji od plasmana u komercijalnim bankama u zemlji. IRF, a kako je navedeno na njihovom sajtu, faktoring odobrava “da ojača likvidnost privrednih subjekata na račun bonitetnih kupaca i kvalitetnih proizvoda ili usluga”, odnosno otkupljuju potraživanja firmi sa vraćanjem novca do 180 dana (šest mjeseci), uz kamatu od oko četiri odsto na potraživanje (može biti i povoljnija) i obradu plasmana od 0,2 odsto- navode u saopštenju.

Kroz program faktoringa, naglašavaju, IRF dolazi u kraćim rokovima do naplate kamata, ali se u isto vrijeme radi o potpuno pogrešnom poslovnom pristupu, koji ne zadovoljava javni interes na potreban način, jer se dodatno pomažu uglavnom privatni biznisi, umjesto da se daju krediti za samozapošljavanja, naročito na sjeveru zemlje.

-Umjesto toga mladi sa sjevera nastavljaju da odlaze iz zemlje u potrazi za „korom kruha“ i njihove biznis ideje ostaju neostvarene, jer teško dolaze do novca za kreditiranje i pokretanje biznisa, pa je dugoročno posmatrano ova zemlja na najvećem gubitku, jer je mladost napušta. U isto vrijeme se milioni eura iz IRF-a koriste za plasmane, kojima se direktno jačaju čisti profiti privatnih biznisa, a da kuriozitet bude veći u tome se značajan dio odnosi i na trgovačku djelatnost, gdje poslednjih nekoliko godina se bilježi rast milionskih profita, dok je građanima postala maltene svakodnevica da im rastu cijene životnih namirnica i ukupno roba- kažu iz ASP-a.

O kolikom se rastu rad, kako dodaju,i vrlo ilustrativno pokazuje da je kod pojedinih većih trgovina za samo dvije godine zabilježen skok neto profitne marže za više nego duplo, što su sve praktično „finansirali“ građani kroz enormnu skupoću.

- Faktoring je u IRF svojevremeno menadžment Demokratske partije socijalista postavio kao jedan od bitnih programa finansiranja prirode, kada se bilježi da firme povezane partijski ili nepotistički sa pojedincima dobijaju brojne ugovore kod ovog državnog kreditnog fonda. Pad vlasti 2020. godine i dolasci novih menadžera u IRF nijesu značili promjenu kreditnih programa u korist građana, već se, štaviše, pojačalo davanje plasmana u najvećim iznosima dugogodišnjim privilegovanim firmama bliskim prethodnom režimu DPS-a- zaključuju u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.