Evrovizija 2025. održaće se u Bazelu

Evrovizija 2025. održaće se u Bazelu

Finale će biti 17. maja, a polufinale 13. i 15. Bazel je izabran za domaćina 69. Pjesme Evrovizije. Odluka je donijeta danas, a pored Bazela u uži izbor ušla je i Ženeva.

- EBU je oduševljena što će Bazel biti domaćin Pjesme Evrovizije 2025. godine. Takmičenje je rođeno u Švajcarskoj, u Luganu 1956. godine, i divno je vratiti ga poslije skoro 70 godina - rekao je Martin Osterdal iz organizacije, prenosi Index.hr.

Datumi su takođe određeni

Bazel je treći grad po broju stanovnika u Švajcarskoj i drugi po veličini sa širim gradskim područjem. Osim grada domaćina, određeni su i termini Pjesme Evrovizije 2025. Finale će biti 17. maja, a polufinale 13. i 15. maja.

Pjesmu Evrovizije u Švajcarsku je donijeo Nemo, koji je pobijedio na ovogodišnjem Evrosongu u Švedskoj sa pjesmom The Code.

Konzervativci u Švajcarskoj se bune

Nemo je ove godine pobijedio na Pjesmi Evrovizije sa pjesmom The Code i doveo takmičenje u Švajcarsku. Međutim, konzervativne grupe iz Švajcarske ne žele da se takmičenje održi u toj zemlji.

Hrišćansko-konzervativna švajcarska federalna demokratska unija (EDU) najavila je sredinom jula da će raspisati referendum o tome da li se javna sredstva mogu koristiti za održavanje takmičenja u gradovima koji su se prijavili za njegovo održavanje.

- Pjesma Evrovizije je užasan propagandni događaj. Zemlja koja daje pozornicu ovom odvratnom smeću ne popravlja svoj imidž, već pokazuje svoje intelektualno propadanje - napisao je EDU na platformi X prošlog mjeseca.

EDU je relativno mala politička partija, ali njene pozive na referendume u nekim kantonima podržavaju desničarska Švajcarska narodna partija i Udruženje švajcarskih poreskih obveznika.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.