Đenero: Odnosi između Crne Gore i Hrvatske nikad lošiji od 2006., da bi se popravili mora se ''pasta vratiti u tubu''

Đenero: Odnosi između Crne Gore i Hrvatske nikad lošiji od 2006., da bi se popravili mora se ''pasta vratiti u tubu''

Hrvatski analitičar Davor Đenero za Antemu M kaže da zvanični odnosi između Crne Gore i Hrvatske nijesu bili lošiji još od 2006. godine i obnove crnogorske nezavisnosti:

''Ti odnosi su takvi iz jednog jedinog razloga. U vrijeme DPS-ovih administracija u Hrvatskoj je prevladavalo uvjerenje da Hrvatska i Crna Gora imaju zajednički interese, da je zajednički interes evropska i euroatlantska perspektiva ovih prostora, da se neće tolerisati niti promjene granica, niti otimanje tuđih teritorija, niti uspostavljanje država hegemona na ovom prostoru. Dok god je Crna Gora imala administracije kojima su ove vrijednosti bile cilj, i dok je god u Hrvatskoj prevladavalo uvjerenje da je Crna Gora u tome izrazito iskrena, nije bilo problema u bilateralnim odnosima. Bila su otvorena bilateralna pitanja, ali ona ni za jednu od dvije države nijesu bila presudna. Onog momenta kada nestane elementarnog povjerenja, onda i ta relativno nevažna otvorena pitanja postaju itekako važna, a nameću se i druga nova i nova otvorena pitanja'', kazao je Đenero.

Dodaje da će nepovjerenje Zagreba prema Podgorici trajati sve dok, na primjer, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović mirno trpi Vučićev mobing, kao što je to bilo u Pragu.

Đenero nema dilemu ko je na crnogorskoj političkoj sceni najodgovorniji za pogoršanje odnosa sa Hrvatskom.

''Očito je da je cilj nekim političkim strankama, a tri su jasno označene od strane službenog Zagreba, što je moguće više kontaminirati odnose sa Hrvatskom i to prije svega zbog toga da bi se ona Vučićeva kletva izrečena predsjedniku Crne Gore Milatoviću i obistinila. Srbiji je, naime, cilj zaustaviti evropsku integraciju Crne Gore'', kaže Đenero.

Na pitanje kada bi se odnosi mogli popraviti Đenero odgovara da je za to potrebno ''vratiti pastu nazad u tubu''.

''Jedini način da se poprave odnosi je da se ''pasta vrati u tubu''. Dakle, razgovaramo nekoliko dana nakon 30. augusta. A 30. august 2020. godine je bio taj nesretni datum kada je sve krenulo krivo. Onog momenta kad Crna Gora opet dobije suverenističku i proevropsku administraciju, većina problema se neće rješiti, ali će postati manje važna kao što su bili manje važni prije tog 30. augusta'', ocijenio je hrvatski analitičar za Antenu M.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.