Crnogorsko fudbalsko ljeto 2024: Da ne bude samo epizoda

Crnogorsko fudbalsko ljeto 2024: Da ne bude samo epizoda

Dečić u Evropi bio nadomak plej-ofa, Mornar prošao dva rivala, Budućnost lako mogla do trećeg kola

Nije sve tako crno u crnogorskom fudbalu kako je izgledalo godinama unazad kada su naši timovi u Evropi bili poželjan rival čak i predstavnicima Malte, Farskih Ostrva i sličnih, za najpopularniji sport prilično marginalnih država.

Nešto se promijenilo ljeta 2024. godine, pa su ekipe iz CFL umjesto topovske hrane postali ,,nagazna mina“.

Dečić i Mornar stigli su do trećeg kola kvalifikacija za Ligu konferencija, Budućnost je zaustavljena u drugom.

Koliko je ovo ljeto bilo neuobičajeno dobro za crnogorski fudbal, najbolje u novijoj istoriji, pokazuje i to da sva tri tima imaju za čim da žale.

Naročito Dečić. Tuzani su prije dvije noći u Nikšiću bili nadomak istorije. U nadoknadi su stigli do 2:1 protiv Helsinkija čime su nadoknadili poraz iz Finske od 1:0, a u penal seriji imali šut koji ih je vodio u plej-of rundu.

Samo je Zeta, i to daleke 2012, igrala posljednju rundu kvalifikacija za neko kontinentalno takmičenje (tada Ligu Evrope).

Igor Nikić odbranio je dva jedanaesterca, time ,,izbrisao“ promašaj Ognjena Stijepovića u trećoj seriji, pa se u petoj ukazala šansa Iljiru Camaju da riješi sve – nije uspio. Poslije njega je neprecizan bio i Džonatan Drešaj, a Helsinki svoju priliku nije prokockao.

Finski tim igraće sa KI Klaksvikom sa Farskih Ostrva. Srceparajuća eliminacija ,,pala“ je još teže jer se vjeruje da Dečić i u tom dvomeču ne bi bio bez šansi.

- Šteta što nijesmo nagrađeni za sve što smo uložili, ali fudbal je nekad takav, momci su dali sve od sebe, zaista sam ponosan na njih. Imali smo šansu, međutim ispali smo, ali nemamo čega da se stidimo - rekao je trener Dečića Milorad Peković.

- Ušli smo dobro u utakmicu, imali inicijativu, želju, hrabrost, nijesmo srljali, vidio se karakter i kvalitet koji imamo. Ipak, nijesmo imali sreću da iskoristimo neku od šansi u prvom poluvremenu. Primljen gol u finišu prvog dijela nas je poremetio i izbacio iz ritma. Trebalo nam je vremena u drugom poluvremenu da se ponovo pronađemo. Imali smo neke situacije i tu, dali gol na kraju i opet kažem: velika šteta za nas i momke što se nijesu nagradili za sve što smo uradili tokom ove utakmice i ljeta – poručio je Peković.

Bez osipanja tima i dobar žrijeb

Iz godine u godinu crnogorski predstavnici u Evropi imali su problem što su nastup na međunarodnoj sceni počinjali sa slabijom timom u odnosu na sastav koji ga je izborio.

Ovog ljeta bilo je drugačije, iako je Mornar ostao bez najboljeg igrača – Demira Škrijelja, Budućnost bez prvog napadača – Đorđa Despotovića, dok je Dečić napustio ofanzivac s dobrim učinkom iz prethodne sezone – Oliver Šarkić.

Nije se, ipak, dogodilo da ode pola ili više tima, pa da se u Evropu izađe potpuno nespremno, mada bi Budućnost sa Despotovićem vjerovatno eliminisala CSKA 1948 iz Sofije (ili imala neuporedivo veće šanse), koji je prošao nakon produžetaka u Podgorici.

Isti taj CSKA 1948 je prije dvije noći, baš u produžecima, deklasiran od kiparskog Pafosa (4:0) nakon što je u Bugarskoj pobijedio 2:1. Budućnost, koja je na startu eliminisala kosovsku Mališevu, sigurno bi imala šansu za plej-of, gdje bi je čekao rumunski Kluž.

Mornarova prva evropska plovidba bila je za pamćenje. Barani su izbacili Dinamo Tbilisi, pa na penale Radnički iz Kragujevca, a ni u dvomeču sa mađarskim Pakšom nijesu bili u podređenom položaju iako ukupni rezultat to ne pokazuje (3:0, 2:2).

Na kraju, učinak je sljedeći: Dečić je u kvalifikacijama za Ligu šampiona (ispao od velškog TNS-a), pa za Ligu konferencije upisao ukupno po dvije pobjede, remija i poraza, isto kao i Mornar u tri pretkola LK.

Budućnost je imala po trijumf i remi, i dva poraza.

Ovo mora da bude standard

Lijepo fudbalsko ljeto nije pokvarilo ni očajno stanje s infrastrukturom, zbog koje su ekipe bile prinuđene da idu od stadiona Pod Goricom, preko terena Kampa FSCG, do ,,DG arene“ i na kraju stadiona Kraj Bistrice u Nikšiću.

Neće, naravno, jedno uspješno predstavljanje u Evropi izbrisati sve probleme crnogorskog klupskog fudbala, niti će u značajnoj mjeri vratiti publiku na tribine. To je dug proces, problematičan u ,,dodiru“ sa ovdašnjim mentalitetom i navikama, ali najbitnije je da se konačno dogodilo nešto dobro, da se nazire svjetlo na kraju tunela.

Jednako je važno i da ovakvi nastupi postanu pravilo, ne izuzetak i zabluda. Crna Gora je blizu da ponovo ima četiri predstavnika u Evropi i ovo ljeto bi moralo da postane standard.

Avantura za zaborav smo se nagledali.

- I mi i Budućnost i Mornar smo pokazali da nije baš sve negativno kako se priča o crnogorskom fudbalu. Sve što je urađeno ovoga ljeta treba da bude podstrek i temelj za dalje korake, kako nama tako i svima u crnogorskom fudbalu i da te smjernice pratimo. Da ovo ne bude samo epizoda, da se ponovi već sljedećeg ljeta i da se tako vidi da se radi, ulaže trud i energija, da momci napreduju, te da ovo bude neki standard. Pa da sljedeće godine imamo dobru ulogu u evropskim takmičenjima – podvukao je Milorad Peković, trener Dečića.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.