Pucnjava na Trampovom mitingu: Lokalni SWAT policajac ispalio prvi hitac i oborio napadača
Donald Tramp neposredno nakon pucnjave, Foto: Reuters

Pucnjava na Trampovom mitingu: Lokalni SWAT policajac ispalio prvi hitac i oborio napadača

Preliminarni izvještaj američkog Kongresa otkrio je da je prvi metak ispaljen prema napadaču koji je prošlog mjeseca pucao na Donalda Trampa upućen od strane lokalnih snaga reda i pogodio oružje napadača, privremeno ga oborivši, prenosi Gardijan.

Napadač je bio ranjen fragmentima koji su letjeli sa oštećenog oružja, a zatim ga je, dok se ponovo podizao, usmrtio federalni snajperista, navodi se u izvještaju.

Kongresmen iz Luizijane, republikanski član radne grupe Predstavničkog doma, Klej Higins, koja je formirana radi istrage pokušaja atentata na bivšeg predsjednika tokom njegovog mitinga u Batleru, Pensilvanija, objavio je ovaj privremeni izvještaj.

Izvještaj je pokazao da je napadač, Metju Kruks, ispalio osam hitaca sa krova skladišta, blago ranivši Trampa na bini i pogodivši nekoliko osoba u okupljenoj masi 13. jula, pri čemu je jedna osoba poginula, otac koji se bacio da zaštiti porodicu.

"Deveti hitac ispaljen 13. jula bio je od od člana SWAT-a (specijalna policija) iz Batlera, sa tla, oko 100 jardi udaljenog od zgrade AGR [gdje je bio pozicioniran napadač]. Hitac 9 je pogodio kundak Kruksove puške i raspršio fragmente po njegovom licu, vratu i desnom ramenu", navedeno je u Higinsovom izvještaju.

Metak koji je ispalio SWAT policajac usporio je napadača, a Higins je rekao da je gotovo siguran da je oštetio napadačevu jurišnu pušku, čime je spriječeno dalje pucanje.

"SWAT policajac koji je ispalio ovaj hitac bio je prava legenda; kada je ugledao Kruksa kao metu djelimično skrivenu iza lišća na krovu AGR-a, odmah je napustio svoje mjesto i potrčao ka prijetnji, trčeći u liniju vatre dok je Kruks ispaljivao osam hitaca", navedeno je u izvještaju Higinsa, dodajući da je policajac sam ispalio "vrlo težak hitac"..

Međutim, policajac je rekao da se Kruks oporavio nakon samo nekoliko sekundi i "ponovo pojavio".

U tom trenutku, snajperista Tajne službe ispalio je "deseti (i, vjerujem, posljednji) hitac", pogodivši napadača u glavu i usmrtivši ga, navodi se u Higinsovom izvještaju.

On je kritikovao Federalni istražni biro (FBI) zbog uklanjanja "bioloških dokaza" sa mjesta zločina i, kako vjeruje, odobravanja kremacije tijela napadača 23. jula. FBI je branio svoju "pažljivu istragu".

Higins je predao svoj privremeni izvještaj Majku Keliju, republikanskom kongresmenu iz Pensilvanije i predsjedniku radne grupe.

Tramp će u subotu popodne održati govor na skupu u zatvorenom prostoru u Vilks Baru, Pensilvanija. Od pucnjave nije održao drugi skup na otvorenom, ali se očekuje da će to uskoro učiniti. Izvještaji od petka navode da će službe bezbjednosti ubuduće postavljati neprobojno staklo oko takvih bina, korak koji je obično rezervisan za aktuelne predsjednike.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.