Unca zlata prvi put u istoriji iznad 2,5 hiljada dolara

Unca zlata prvi put u istoriji iznad 2,5 hiljada dolara

Cijena zlata u petak je prvi put porasla iznad 2,5 hiljada dolara za uncu, što je podstaklo očekivanja da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) smanjiti kamatne stope.

Cijena zlata u poslijepodnevnim satima dosegla je 2.500,16 dolara jer najnoviji podaci o nekretninama na američkom tržištu pokazuju da će smanjenje kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) biti brže i značajnije od očekivanog.

Niže kamatne stope uopšteno su pozitivne za zlato jer se na njega ne plaćaju kamate, izvještava Bloomberg.

Cijene zlata su ove godine porasle više od 20 odsto, jer se ovaj plemeniti metal smatra sigurnim utočištem za kapital u današnjem svijetu rastućih geopolitičkih rizika na Bliskom istoku i u Ukrajini, prenosi SEEbiz.

Svjetske centralne banke jako su zainteresovane za zlato i svojom kupovinom dodatno podižu njegovu cijenu.

Izvor:Mportal

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.