Šef CIA-e: Ne treba strahovati od ruskih prijetnji nuklearnom eskalacijom
Ilustracija

Šef CIA-e: Ne treba strahovati od ruskih prijetnji nuklearnom eskalacijom

Šef američke Centralne obavještajne agencije (CIA) William Burns izjavio je da Zapad ne treba da strahuje od ruskih prijetnji korištenjem nuklearnog oružja.

Burns je najavio  nove prijedloge o primirju u Pojasu Gaze u narednih nekoliko dana, piše Guardian, prenosi Tanjug.

On je to rekao u subotu, gdje je, u pratnji šefa britanskog MI6 Richarda Moorea, prisustvovao događaju koji je organizovao Financial Times u Londonu.

Odgovarajući na pitanje da li bi se u Vašingtonu i drugim zapadnim prijestolnicama javila veća zabrinutost od eskalacije rata ukoliko se Ukrajini dozvoli da koristi dugometne rakete unutar ruske teritorije, Burns je istakao da rizik od eskalacije ne treba shvatiti olako, ali da nema razloga za strah.

- Putin je siledžija. On će nastaviti da zvecka oružje, s vremena na vrijeme. Ne možemo sebi dozvoliti da budemo zastrašeni tim zveckanjem -ocijenio je šef CIA-e.

On je kazao da su Sjedinjene Američke Države pružile ogromnu podršku Ukrajini i da je siguran da će predsjednik razmotriti druge načine na koje mogu da ih podrže.

Burns je izjavio da je SAD ignorisao ruske prijetnje o korištenju nuklearnih bombi na jesen 2022, kada su ruske snage bile primorane da napuste Herson, ali ubrzo nakon toga se formirala linija fronta, prenosi Guardian.

On je rekao da ga je tada američki predsednik Joe Biden poslao da prenese direktno upozorenje na posljedice te eskalacije Sergeju Nariškinu, šefu ruske vanjske obavještajne službe, na sastanku u Turskoj u novembru 2022.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.