Tramp želi promjenu 25. amandmana Ustava radi smjene Kamale Haris
Donald Tramp

Tramp želi promjenu 25. amandmana Ustava radi smjene Kamale Haris

Bivši predsjednik SAD i kandidat republikanaca na predstojećim predsjedničkim izborima Donald Tramp pozvao je na izmjenu 25. amandmana Ustava kako bi se omogućilo smjenjivanje potpredsejdnice SAD Kamale Haris koja "laže ili učestvuje u zavjeri da prikrije nesposobnost predsjednika" SAD Džozefa Bajdena.

"Ako to uradite, prikrivanje predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, to je osnov za momentalni opoziv i smjenu sa funkcije, jer su to uradili - rekao je Tramp tokom predizbornog skupa u Mosineju u Viskonsinu", prenio je CNN, prenosi Nova.rs.

Posle Bajdenovog lošeg učinka u predizbornoj debati u junu i njegove odluke da okonča svoju predsjedničku kampanju mjesec dana kasnije, Tramp i njegovi republikanski saveznici optužili su potpredsednicu Kamalu Haris i visokorangirane demokrate da prikrivaju pad predsednikove mentalne sposobnosti, naveo je CNN.

Predizborni štab Kamale Haris odbio je da pruži komentar na Trampovu jučerašnju izjavu.

Potpredjsednica SAD je nastavila da brani Bajdena i njegovu mentalnu sposobnost, rekavši za CNN prošlog mjeseca da ne žali što je u nedeljama nakon debate insistirala na tome da je Bajden sposoban da služi još jedan četvorogodišnji mandat.

Američki 25. amandman Ustava govori o sukcesiji predsjednika i procesu smjene predsednika, za šta bi bila potrebna podrška potpredsjednika i većine u predsjednikovom kabinetu.

CNN navodi da se taj amandman ne odnosi na prisilno smjenjivanje potpredsjednika.

Za ratifikovanje ustavnog amandmana potrebna je podrška tri četvrtine američkih saveznih država.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.