Zenović optimista: Crna Gora bi do kraja godine trebalo da zatvori četiri poglavlja

Zenović optimista: Crna Gora bi do kraja godine trebalo da zatvori četiri poglavlja

Crna Gora bi do kraja ove godine trebalo da zatvori četiri poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom , a preostala poglavlja u posljednjem kvartalu 2026. godine, predviđeno je mapom puta o EU integraciji Crne Gore, koju su nedavno sačinili u Briselu.

Najvažniji zadatak je, prema riječima glavnog pregovarača Crne Gore sa EU Predraga Zenovića, da na vrijeme završimo sve zadatke i dobijemo pozitivnu ocjenu.

Komentarišući otvorena pitanja sa Hrvatskom, Zenović je istakao značaj dijaloga u pronalaženju zajedničkih tačaka sa susjednom zemljom.

Zenović je u intervjuu za Dnevnik TVCG podsjetio da Crna Gora kreće sa pozicije dobijenog IBAR-a.

"To je jedan novi optimizam u pregovaračkoj strukturi, kako sa strane Crne Gore, tako i svih država članica. Mislim da je vrlo važno da u tu novu etapu zatvaranja poglavlja, nakon dobijenog IBAR-a, ulazimo s jednom novom energijom, opredeljenosti i sa vrlo jasnom mapom puta i rokovima kako da do kraja 2026. godine zatvorimo sva pregovaračka poglavlja", rekao je Zenović. 

Zenović je upitan i koliko je vremena potrebno kako bismo dobili ocjene EU i da znamo da smo zadovoljili kriterijume.

"Zadovoljili smo kriterijume onda kada su sva poglavlja zatvorena. Govorimo o 33 poglavlja, i ona dva poglavlja koja se dodaju na samom kraju. Da ne unosimo konfuziju, to je ukupno 35 poglavlja. Zatim se pristupa izradi pristupnog ugovora sa EU. Taj ugovor mora ratificirati sve države članice", pojasnio je Zenović. 

Na pitanje da li Crnu Goru na tom putu opterećuje nešto, imajući u vidu odnose s Hrvatskom, Zenović odgovara da diplomatski i politički izazovi postoje.

"Ovaj proces nije samo tehničko, ekspresno, reformski, nego on je itekako i diplomatsko-politički. Na oba polja, u obje dimenzije, važno je da država da sve svoje kapacitete i snage, da taj proces teče nesmetano. Zato je vrlo važno da nađemo upravo te tačke spajanja sa našim susjedima, sa Hrvatskom u prvom redu, a ne tačke razdvajanja. Da tačkama razdvajanja ili nekakvih tačke izazova u našim bilateralnim odnosima razgovaramo za diplomatskim stolom, što je prije moguće da nađemo optimalna rješenja u duhu dobrosusjedskih odnosa koji su temelj i našeg i Hrvatskog evropskog puta", zaključio je Zenović. 

 

Izvor: RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.