Šolc: Vjerujem da je vrijeme za raspravu o tome kako doći do mira u Ukrajini

Šolc: Vjerujem da je vrijeme za raspravu o tome kako doći do mira u Ukrajini

Njemački kancelar Olaf Šolc pozvao je na nove napore za uspostavljanje mira u Ukrajini, dodajući da su se on i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u nedavnom razgovoru složili da je potrebno organizovati novu mirovnu konferenciju, na kojoj bi učestvovala i Rusija.

- Vjerujem da je sada vrijeme za raspravu o tome kako doći do mira, i to bržim tempom - rekao je Šolc za televiziju ZDF, prenosi N1 agenciju Hina.

Šolc je kod kuće pod velikim pritiskom, nakon što su sve tri stranke njegove koalicije prošle sedmice doživjele težak poraz na izborima u dvije savezne države od partija koje se zalažu za bolje odnose sa Moskvom.

Nacionalistička Alternativa za Njemačku (AfD) i nova protivsistemska stranka BSW, koja se protivi slanju vojne pomoći Ukrajini, dobile su rekordnu podršku glasača.

Zelenski je u julu rekao da nastoji da do novembra napravi plan koji bi Kijevu omogućio održavanje drugog međunarodnog mirovnog samita, na koji bi bila pozvana i Rusija.

U julu je u Švajcarskoj održan prvi takav samit uz prisustvo predstavnika 92 zemlje, ali bez Rusije. Nacrt mirovnog sporazuma koji je tada iznio Zelenski Rusija je odbacila i poručila da on ne može biti polazište za bilo kakve mirovnih pregovora.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.