Ljeto 2024. najtoplije ikada zabilježeno
Ilustracija

Podaci Copernikusa

Ljeto 2024. najtoplije ikada zabilježeno

Ljeto 2024. godine bilo je najtoplije ikada zabilježeno na svijetu pokazali su podaci Copernicus službe za klimatske promjene.

Prethodnih par mjeseci bilo je najtoplije ikada u Evropi, dok su temperature u avgustu premašile 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskih nivoa.

Uprkos tome što je Velika Britanija zabilježila najhladnije ljeto od 2015. godine, u većem dijelu Evrope ljeto je bilo toplo iznad prosjeka.

Zabilježena vrućina povećava i šansu da će ova godina nadmašiti prethodnu kao natopliju godinu ikada zabilježenu.
Toplotni rekordi oboreni su širom Evrope. Tako je Austrija zabilježila najviše temperature ikada dok je Španija imala najtopliji avgust.

"Tokom posljednja tri mjeseca 2024. godine, svijet je doživio najtopliji juni i avgust, najtopliji dan u historiji i najtoplije ljeto na svijetu", rekla je zamjenica direktora Copernicusa Samanta Burges.

Ukoliko zemlje hitno ne smanje emisije koje zagrijavaju planetu, ekstremne vrućine će postati "intenzivnije" dodala je ona. Emisije gasova iz sagorjevanja fosilnih goriva glavni su uzrok klimatskih promjena, piše Rojters.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.