Strugar: Od fašizma u riječima do Štrbaca i/ili prijedorskih bijelih traka, samo je korak

Strugar: Od fašizma u riječima do Štrbaca i/ili prijedorskih bijelih traka, samo je korak

NEPRIHVATLJIVO: Tužilaštvo i Ministarstvo kulture i medija bez reakcije na fašistički uradak Ivana Miloševića objavljen na Portalu „Srpska 24“

Šef Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović smatra da bi bilo „veoma loše emotivno reagovati na ovakve pokušaje trovanja Crne Gore“, jer „oni žele da zaustave evropski put naše zemlje, svjesni da taj put urušavaju upravo ovakvi narativi, kao što su govor mržnje i fašizacija društva“

 

Kada je 27. februara predsjednik entiteta Bosne i Hercegovine – Republika Srpska Milorad Dodik stigao u posjetu predsjedniku Skupštine Crne Gore Andriji Mandiću dočekao ga je građanski protest pred zgradom parlamenta, a na jednom od transparenata je pisalo „Soko sivi, a ne kukavica. Crnogorac, a ne posrbica“, zbog čega je već sjutradan uslijedila reakcija tužilaštva – odakle su najavili da će formirati predmet kako bi utvrdili da li je sadržaj transparenta govor mržnje. Samo nešto duže od pola godine kasnije Više tužilaštvo u Podgorici, u slučaju očiglednog govora mržnje, koji je žestoko uzburkao crnogorsku javnu scenu, saopštava kako će javnost biti blagovremeno obaviještena ako odluče da formiraju predmet povodom teksta „Koncert za Nermina: Islamizacija Podgorice?“, objavljenom u srijedu na Portalu „Srpska24“, a koji je potom prenio i Portal „Borba“?!

 

- Više državno tužilaštvo u Podgorici, u okviru svoje nadležnosti prati i ocjenjuje da li u tekstovima, izjavama, kao i radnjama bilo kojeg lica postoje bitna obilježja krivičnog djela iz nadležnosti ovog tužilaštva, tako da ukoliko ocijeni da je potrebno formirati predmet povodom bilo kojeg slučaja, javnost će biti blagovremeno obaviještena – saopštila je Portalu ETV rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica.

 

1pp

 

Fašistički uradak

Oba portala, u međuvremenu su uklonila sporni tekst, s tim što se „Borba“ i izvinila i ogradiila od stavova autora, ali zastrašujuće riječi Ivana Miloševića i dalje zloglasno paraju javni prostor.

 

2pp

- U nekom izvrnutom smislu, večerašnji koncert je zapravo pokušaj islamizacije Podgorice i utapanje njene tradicije u muslimanske okvire i muslimanske barjake. Pjevače raznih profila, posebno nacionalnih i religioznih, na jednom koncertu je okupio Nermin i kao da je skriveno poručio da je baš on taj koji može pod svoju kapu da sabere i sačuva sve podgoričke raznolikosti - napisao je, pored ostalog, Milošević u svom tekstu.

3pp

Jezive poruke, kao ni burna reakcija javnosti na njih, međutim, nije ponukala ni Ministarstvo kulture i medija na čijem je čelu Tamara Vujović da se oglase?!

 

S obzirom na to da bi prva adresa sa koje je morala da stigne reakcija na širenje govora mržnje i fašizam preko medija, trebalo da bude upravo ovaj resor, nijesmo im se obratili i zatražili komentar. Njihovo ćutanje, jasano pokazuje i njihov stav.

 

- Kad nepristojno, nepravedno i nefunkcionalno društvo, kakvo vrlo namjerno, a ne iz neznanja kreiraju političari, začine nazovi novinari koji truju javni prostor izlivima fašizma, netrpeljivosti i govorom mržnje - dobijamo kao posljedicu društveni haos čije su posljedice pogubne – upozorio je u izjavi za Portal E TV komunikolog Miodrag Strugar.

 

Kategoričan je da „i opskurni portali koji su objavili taj fašistički uradak i političari koji stoje iza njih znaju što čine“.

 

- Pa naknadno izvinjenje, brisanje tog teksta i mlaka osuda ne mogu neutralisati otrov koji su prosuli. Cilj su postigli, korak po korak normalizuju nenormalno, jer u takvom blatu najbolje plivaju – naglašava naš sagovornik.

 

Upozorava da je „od takvih tekstova, od fašizma u riječima do Štrbaca i/ili prijedorskih bijelih traka, samo korak - i to mali“.

 

Izlivi otrova

A da autor teksta nije daleko od ideje „bijelih traka“ nedvosmisleno se da zaključiti iz njegovog uratka.

 

- Klicalo se Podgorici i podgoričkim sokacima i Sastavcima, starim i novim ljubavima, Ribnici, Sitnici i Morači, Gorici i Ljuboviću, Zeti i Plavnici, Brijegu od Morače i Sat kuli... I jasno je poručeno da sve to pod svoje i na okupu drži Nermin Abdić, a svi ostali su nepoželjni i nemaju pravo da svojataju i smatraju svojim podgoričke znamenitosti – napisao je on, između ostalog.

 

U otrovu koji je izlio u javni prostor, dalje konstatuje da je „Nermin – ipak Nermin“.

 

- Pa i neka je DPS-ovac hiljadu puta, ali ipak on pripada religioznoj i nacionalnoj manjini i teško može da pod svoje skute objedini ono što je Podgorica bila, a i danas je. Ipak, ovaj grad je naselje pravoslavnih stanovnika i njihova tradicija, posebno pjesma, je i ova koja se večeras raspojasala ispod Sat kule i koja je upućena jednom Nerminu i njegovoj stranci! U nekom izvrnutom smislu, večerašnji koncert je zapravo pokušaj islamizacije Podgorice i utapanje njene tradicije u muslimanske okvire i muslimanske barjake. Pjevače raznih profila, posebno nacionalnih i religioznih, na jednom koncertu je okupio Nermin i kao da je skriveno poručio da je baš on taj koji može pod svoju kapu da sabere i sačuva sve podgoričke raznolikosti. Ostali su kolateralna šteta i treba je izbjegavati i za nju, naravno, ne treba glasati! – zaključio je Milošević.

 

Šef Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović smatra da se radi o još jednom primjeru pokušaja radikalizacije crnogorskog društva.

 

- Bojim se da ćemo u narednom periodu imati više ovakvih izliva otrova, najviše preko medija sa ekstremnim radikalnim stavovima. Medijskim sadržajima dodatno će pokušati da unesu razdor, da zaoštre sve moguće ekstreme u Crnoj Gori, a krajnji cilj je urušavanje građanskog koncepta države – kaže Vujović.

 

Ističe da bi bilo „veoma loše emotivno reagovati na ovakve pokušaje trovanja Crne Gore“.

 

- Oni žele da zaustave evropski put naše zemlje, svjesni da taj put urušavaju upravo ovakvi narativi, kao što su govor mržnje i fašizacija društva – dodaje naš sagovornik.

 

Za njega nije iznenađenje što tužilaštvo još ne reaguje na ovaj događaj.

 

- Toliko se prethodnih nekoliko godina dogodilo nezakonitih situacija, radnji, odluka pa nijesu reagovali. Ćutali su i na govor mržnje – podsjeća Vujović.

 

Pribojava se da je upravo tolika pasivnost tužilaštva najbolji signal i ohrabrenje svima koji žele da radikalizuju crnogorsko društvo da nastave.

 

Burne reakcije

Interesantno je da se ombudsman Siniša Bjeković, koji rijetko reaguje na fašizaciju i klerikalizaciju crnogorskog društva koja je u zamahu posljednjih godina, već juče oglasio i upozorio na neprihvatljive i uvrjedljive segmente Miloševićevog teksta koji, kako je konstatovao, duboko podrivaju temelje multikonfesionalne, multinacionalne, kulturne različitosti i suživota.

 

- Na ovaj način podstiče se nacionalna i vjerska netrpeljivost. Upravo kazivanje i u samom tekstu da je koncert okupio pjevače raznih profila, nacionalnih i religioznih, najveći je demant suštine objavljenog, te pokazatelj da se duh različitosti, slobode i suživota ne može i ne treba sputati – saopštio je, pored ostalog, Bjeković.

 

On je upozorio da je „ovdje riječ o još jednoj opasnoj pojavi, a to je stigmatizacija i targetiranje drugog i drugačijeg“.

 

- Uključujući i ekstremizaciju u odnosu na vjerska, jezička i kulturna obilježja jednog dijela našeg društva – istakao je on.

 

Oglasio se i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić koji je upozorio da je Miloševićeva objava fašizam.

 

To je konstatovao i poslanik DPS-a Ivan Vuković, dok je poslanik Pokreta Evropa sad Miodrag Laković da tekst predstavlja „primjer segregacije i širenja vjerske i nacionalne mržnje“.

 

Član Građanske inicijative „21. maj“ i samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Aleksandar Saša Zeković pozvao je predsjednicu Skupštine Glavnog grada Jelenu Borovinić - Bojović i sve odborničke klubove da zajednički reaguju na islamofobiju ispoljenu prema Nerminu Abdiću.

 

Osnivač Bošnjačkog demokratskog pokreta Anis Šabotić osudio je fašistički napad ističući da ovaj islamofobični tekst najbolje pokazuje stanje društva u kom se nalazimo i vladajuće elite za koju više ne postoji građanska Crna Gora.

 

Iz Digitalnog forenzičkog centra juče su podsjetili da su u studiji „Neraskidive veze ili geopolitička strategija – Uticaj Srbije u Crne Gore“ ukazali na djelovanje Ivana Miloševića i njegovog portala „Srpska24“ – kao jednog od kanala za širenje manipulacija informacijama i stranog malignog uticaja.

 

Milošević je, kako su naveli, zagovornik četničkog pokreta i lika i djela četničkog komandanta Draže Mihailovića, zajedno sa vojvodom Miletom Pavićevićem, predsjednikom Ujedinjenog ravnogorskog pokreta Crne Gore.

 

Pavićević je 2007. godine u istoj grupi sa Andrijom Mandićem, sadašnjim predsjednikom parlamenta Crne Gore dobio titulu četničkog vojvode.

 

- Portal Srpska 24 koji je osnovan 2019. godine zalaže se za projekat koji podrazumijeva srpsku nacionalnu ideju, odnosno monarhiju kao prirodnu praksu Srba. Portal zagovara povratak vojnika Jugoslovenske vojske u otadžbini i generala Draže Mihailovića u srpske udžbenike i u porodice njihovih potomaka i jasno duhovno opredjeljenje koje u Crnoj Gori vjekovima čuva Mitropolija crnogorsko primorska – saopštili su iz DFC-a.

 

Mandić je juče u Skupštini, u polemici sa poslanicima, rekao kako osuđuje tekst, ali i istakao da se portal „Borba“ izvinio.

 

Ivan Milošević je generalni sekretar Udruženja novinara Crne Gore i vlasnik i glavni i odgovorni urednik portala „Srpska24“.

 

Iz ovog novinarskog udruženja nijesu reagovali na njegov govor mržnje, ali jesu iz Društva profesionalnih novinara Crne Gore. Oni su najoštrije osudili „svaki govor mržnje i huškanje medija na neteoleranciju“.

 

Mediji bi, upozorili su oni, morali da znaju da sloboda govora nije zaštićena u slučajevima sijanja mržnje, i da ovakve kolumne predstavljaju zloupotrebu slobode izražavanja

Izvor:Mportal

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.