Kada je najbolje vrijeme za odlazak u teretanu: U ovom periodu je zabilježeno nekoliko prednosti

Kada je najbolje vrijeme za odlazak u teretanu: U ovom periodu je zabilježeno nekoliko prednosti

Iako se čini da je jutro idealno vrijeme za vježbanje, treniranje popodne ili poslije radnog vremena ima svoje dokazane prednosti.

Naime, istraživanje je pokazalo da je tijelo najsposobnije u popodnevnim satima. Tjelesna temperatura se povećava tijekom dana, optimizirajući vašu mišićnu funkciju i snagu, aktivnost enzima i izdržljivost.

Stručnjaci navode da je tijelo najspremnije za vježbanje u periodu između 14 i 18 sati. U popodnevnim i večernjim satima će vaša reakcija biti najbrža, što je važno za intervalni trening visokog intenziteta (HIIT) i trčanje na traci.

Iako neki smatraju da večernje vježbanje može poremetiti san, istraživanje je pokazalo da čak pokazalo da su oni koji su dizali tegove navečer kvalitetnije i duže od onih koji su isto radili ujutro.

Pored navedenog, stručnjaci savjetuju ljudima da u teretanu odlaze praznog stomaka. Naime, oni koji treniraju mogu sagorjeti do 20 posto više tjelesne masti ako ne jedu prije vježbanja.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.